"Det är väldigt svårt att prata i kyrkan veckan efter match"

Prästen Erling Ivarsson skriker igång publiken på Örjans vall

NYHETER

Han springer omkring och skriker av ilska. Han jublar av glädje. Han hejar och eldar publiken på Örjans vall.

Supporterföreningen Kvastarnas egen maskot är - prästen Erling Ivarsson, 51.

- Jag brukar ha svårt att prata i kyrkan några dagar efter match, säger han.

Foto: UFFE NYLÉN
När Erling Ivarsson predikar i Buråskyrkan i Göteborg har han ofta problem med rösten, på grund av engagerade besök på Örjans Vall.

Som fotbollsspelare kom Erling inte längre än till korpen. Men efter en kort karriär som anfallare går han numera efter sitt eget valspråk: "Idrott skall icke utövas, den skall beses".

Passande valspråk

Valspråket passar prästen från Örgryte i Göteborg utmärkt. Från att ha varit den som i bästa fall petade in en retur, är han nu en känd publikhaussare på Örjans vall.

För ett år sedan fick han belöning för sitt engagemang. I hemmamatchen mot Helsingborg, mottog Erling titeln Hederskvast i mittcirkeln på Örjan.

- 8 000 ropade "Erling vinka". Det finns inte ord för att beskriva hur glad jag var. Jag är en otroligt stolt kvast.

Utnämningen kom som tack för lång och trogen tjänst som Kvastarnas förlängda arm på sittplats-läktaren. På bortamatcherna står han i klacken, men på Örjans vall sitter Erling hellre. Eller hoppar. Eller springer.

- En del utmanar mig och frågar om jag verkligen kan få igång hela arenan i ramsorna. Det brukar jag lyckas med.

När Halmstad mötte Parma i Cupvinnarcupen 1995, började bortalaget bäst, men sedan vände allt och HBK vann med osannolika 3-0. Erling trodde inte sina ögon.

- Jag var i ett tillstånd långt bortom extas. Jag hade med mig en megafon och skrek "krossa Parma, krossa Parma" i tio minuter i streck.

Ingen fanatiker

Trots det vill han inte kalla sig fotbollsfanatiker, utan hellre fantast.

- Tillvaron får inte stå och falla med hur det går för ens lag. Man måste ha lite lekfull distans till fotbollen. Jag ber inte till Gud om att Halmstad ska vinna. Det finns viktigare saker att be om.

Skyllde på förkylning

När fantasten Erling tre år efter segermatchen mot Parma hade en ledig dag, passade han på att se den videoinspelade matchen.

Exalterad såg han hur Niklas Gudmundsson efter en vacker framspelning gjorde ett av sina två mål. Då kunde han inte hålla tillbaka gråten.

Några bekanta från kyrkan kom förbi och Erling öppnade dörren med tårar i ögonen.

- Jag fick skylla på förkylning. Jag har en lidelse för HBK som kommer inifrån. De skulle nog ha svårt att förstå den.

Erling anser att det är en fördom att präster inte skulle kunna vara fotbollsfans. Han tror i stället att antalet fotbollstokiga präster är en överrepresenterad grupp.

- I yrket måste man alltid vara god och mild, ha tålamod och absolut inte vara aggressiv. När jag går på match blir det som en ventil för känslor. Jag får tjoa, tjimma, ryta och gorma.

25 år som präst och 30 år som HBK-supporter. Kombinationen har fungerat fint under alla dessa år. Trots att han är hes en vecka efter match av allt skrikande.

- Det är många som ler när jag talar inför församlingen. Leendet brukar sprida sig, eftersom alla vet varför jag är så hes.

Populär överallt

Han är populär, både i Göteborg och på Örjans vall.

Erling Ivarsson fyller sin kyrka med ungdomar från Chalmers tekniska högskola och när han går på match i Halmstad är det många från Kvastarna som kommer fram och ger honom en kram.

Kvastarnas kärlek är besvarad. I deras glada klack, utan hatbudskap, har distriktsprästen funnit sin plats.

Har Arvidsson som sin favorit

Johan Fyrk

ARTIKELN HANDLAR OM