Svenske gisslan kan bli fri idag

Kidnappades i Kongo för en vecka sedan

NYHETER

I dag kan 32-årige Björn Rugsten som fördes bort i Kongos djungler för snart en vecka friges.

Han kidnappades tillsammans med ett 20-tal skogarbetare för nästan en vecka sedan och har sedan dess inte hörts av.

Enligt Bangkok Post har skogsbolaget nu chartrat ett plan för att flyga ut de tillfångatagna arbetarna.

Björn Rugsten fördes bort från ett skogsavverkningsområde i Mangina i nordöstra Kongo i torsdags. Sedan dess har familjen inte hört av honom - vare sig hans hustrun i Kinshasa eller familjen i Sverige.

Den så akllade Mai-Mai-gerillan tros ligga bakom bortförandet av skogsarbetarna.

Samtal pågår

I början av veckan inleddes de första förhandlingarna med kidnapparna.

- Det pågår samtal men jag vet inte vad de har gett hittills, säger Åsa Arvidsson, UD.

Enligt tidningen Bangkok Post är frigivningen av de tillfångatagna nära och ska ske under onsdagen. Ett charterplan är redan chartrat enligt Norachit Sinhaseni, talesman för det thailändska utrikesdepartementet. Enligt samma källa finns bokade biljetter för de av arbetarna som vill återvända till Bangkok. Han yttrar sig däremot inte om de eventuella villkor som medföljer frigivningen.

UD kan varken bekräfta eller dementera de nya uppgifterna.

– Det har förekommit olika tidpunkter och uppgifter. Vi hoppas naturligtvis att det ska komma en lösning så fort som möjligt, säger Åsa Arvidsson på UD.

Avverkade mahogny

Förutom Björn Rugsten kidnappades 23 thailändare och en kenyan. De arbetade med mahognyavverkning för det thailändska skogsföretaget Dara Forest. Björn Rugsten ansvarade för bolagets timmertransporter.

Omständigheterna bakom kidnappningen är fortfarande oklara. Politiska motiv har angetts som en tänkbar orsak.

Mai Mai-gerillan dementerar att de ligger bakom kidnappningen och hävdar att kidnapparna agerar helt på eget bevåg och helt enkelt kräver pengar för att frige sin gisslan.

- Vi fördömer kidnappningen, men vi fördömer även ockupationen av östra Kongo. Utan den hade inte detta inträffat, sa Kongos utrikesminister Leonard She Okitundu i en kommentar till dramat.

Det thailändska försvarsdepartmentet väntar nu med spänning på resultatet av de samtal som pågår mellan en katolsk präst och Mai-Mai-milisen. Initiativet till medlingen är taget av företaget och den kongolesiska regeringen har anlitat prästen som åtnjuter förtroende hos Mai-Mai-gerillan.

Annika Sohlander