Skickades hem med magmedicin – dog av hjärtinfarkt

Klinikchefen: Det måste bli ordentligt utrett

NYHETER

Tre dagar i rad sökte mannen upp Karlskoga akutvårdsmottagning med svåra smärtor.

Varje gång blev han hemskickad med magmedicin.

Bara timmar efter den tredje och sista hemresan dog mannen - av hjärtinfarkt.

Trots att läkarna diagnostiserade den värk som den medelålders mannen led av som magbesvär visade obduktionen av mannen att han avled av en akut hjärtinfarkt.

Klinikchefen anmäler

Nu anmäler klinikchefen där mannen sökte vård ärendet till Socialstyrelsen.

– Jag vill att det ska bli ordentligt utrett, det är viktigt, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

De anhöriga är bittra över att mannen inte fick hjälp.

- Det finns inte ord för vad vi känner: en maktlöshet. Oavsett vad han och ska man inte behöva gå med en sådan smärta, säger de till Nya Wermlands-tidningen.

Sökte upp akuten

Den medelålders Kristinehamnsbon hade gått med magvärk under flera dagar när han sökte upp akuten tillsammans med sina anhöriga. Han hade dessutom svårt att äta och det gjorde ont när han svalde.

Läkaren kände på magen och lyssnade på lungorna. De anhöriga berättade om en tidigare hjärtinfarkt men också om ett bråck som mannen lidit av. Läkaren skrev ut tabletter mot magvärken och skickade hem patienten.

- Jag beklagar det som hänt men samtidigt hade patienten kända magbesvär sedan tidigare. Han betedde sig inte som en typisk hjärtpatient, säger klinikchefen.

Fick smärtstillande

Patienten blev inte bättre av magmedicinen till nästa dag. Sent på natten fick en svärson därför skjutsa mannen till akuten ännu en gång där han fick smärtstillande medicin, men utan att läggas in.

Tredje dagen var mannens tillstånd än värre, han kunde inte äta, hade mycket ont i mage och bröst och kunde knappt svälja.

På eftermiddagen besöktes akuten igen och mannens mage röntgades men vid midnatt skickades den svårt sjuke mannen åter hem.

Dagen efter fortsatte smärtorna men akuten besöktes aldrig. Dag fem efter det första sjukhusbesöket hade mannen oerhört ont och kunde inte prata. Då åkte en anhörig åter in med mannen till Karlskoga lasarett. Den medföljande bönade och bad att mannen skulle läggas in men svaret blev nekande och mannen skickades åter hem med mer medicin.

Medvetslös

När Kristinehamnsbon kom hem tog han en tablett och gick och lade sig.

Först sent på kvällen upptäckte hans hustru att mannen var medvetslös och larmade ambulans som bara kunde konstatera att det var för sent.

Klinikhefen blev informerad om det som hänt dagen efter dödsfallet men först nu har obduktionsrapporten kommit.

"Mycket tragiskt"

– Det som har hänt har hänt och jag tycker synd om alla inblandade såväl anhöriga som de läkare som varit inblandade, säger han.

Varför lades inte mannen in när inte värken gick över och han återkom flera dagar i rad?

– Jag håller med om att det är mycket tragiskt och det ska utredas noga. I efterhand kan man bara konstatera att patienten dog av en infarkt som inte diagnostiserades, säger klinikchefen.

Hur stor betydelse hade tidspress och stress för den bedömning som gjordes?

– Det törs jag inte svara på men det kommer också att utredas.

Annika Sohlander