18 ton råttgift hotar delfiner

Flera däggdjur illa ute efter trafikolycka på Nya Zeeland

NYHETER

Arton ton råttgift hotar nu djurlivet utanför Nya Zeelands kust.

Mängder av valar, delfiner och sälar riskerar att dödas efter att en långtradare vält i havet.

Foto: REUTERS
Räddningspersonal i arbete på olycksplatsen vid Kaikoura. I bukten utanför finns en av världens största populationer av delfiner och valar.

En stor mängd råttgift och en del målarfärg fanns i det ekipage som som körde av vägen och tippade vid Kaikoura-kusten utanför Christchurch på Nya Zeeland i dag. Efteråt färgades 400 kvadratmeter av vattenytan lysande grön. Det var oklart om den onaturliga färgen orsakades av råttgiftet eller målarfärgen, uppger BBC.

Myndigheter genomsökte under dagen området som har ett rikt djurliv. De som riskerar att lida störst skada av läckaget är sälar och valar, uppgav myndigheterna.

Turister från hela världen

Turister från hela världen besöker vattnen utanför Kaikoura för att titta på det unika marina livet och se när en stor mängd valar utfodras.

– Spillet är potentiellt mycket farligt, sa Bob Simpson, en representant för miljöskyddsorganisationerna i nyzeeländsk tv.

- Vi har funnits på plats hela dagen och kommer att stanna här tills skadeverkningarna har minimerats, sa han också.

Fiskeindustrin varnad

Myndigheterna har varnat fiskeindustrin för att fånga fisk i området och ett tillfälligt säljförbud har införts på på fisk och skaldjur fångade i Kaikoura-distriktet.

Lokalborna gjorde sitt bästa för att hjälpa till vid upprensningen.

– Vi har erbjudit dem som sanerar att använda våra båtar, sa en av de skeppare som dagligen kör ut turister för att titta på valar, till en lokaltidning.

– Havet är så oerhört viktigt för alla som lever här så när något sådant här händer försöker alla hjälpa till bäst de kan, sa han också.

Hoppas giftet utsöndras långsamt

Hälsovårdsmyndigheterna hoppas nu att råttgiftet ska utsöndras så långsamt att djurlivet inte ska skadas allvarligt.

Giftet är ofarligt för människor men allmänheten har ändå uppmanats att söka hjälp om de börjar må illa eller får ont.

Annika Sohlander