Staten bör sälja Systembolaget

Sex av tio nätläsare stöder Anders Björck

NYHETER

Staten bör sälja ut Systembolaget.

Nästan sex av tio nätläsare håller med Anders Björck (m), riksdagens förste vice talman, som vill att Systembolaget ska privatiseras och säljas ut.

- Jag är mycket tveksam till det. Någonstans är det en bra institution som skött sig bra och som borgar för god kvalitet, säger krögaren Nils Emil Ahlin till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: PETER KNOPP
–Det finns en trygghet med Systembolaget, de har bevisat genom åren att de är duktiga och har kvalitetstänkande, säger Nils Emil Ahlin som är tveksam till privatisering. På bilden i färd med att testa några Systemets tetraviner, som motvilligt infördes i sortimentet och snabbt blev populära.

Anders Björck attackerar på Dagens Nyheters debattsida i dag den svenska alkoholpolitiken som han tycker ska avskaffas i dess nuvarande form.

– Systembolaget bör privatiseras och konkurrensutsättas, skriver Björck.

Vin&Sprits utförsäljning bör dessutom leda till att företaget börsintroduceras, anser han.

”Rötter i annat samhälle”

– Vår svenska ordning på området, med rötter i ett annat samhälle än dagens Europa, lever vidare trots att verkligheten snabbt rycker undan benen för en isolerad svensk modell, skriver han också.

Majoriteten av Aftonbladets nätläsare har en liknande uppfattning och är för en förändring av Systembolagets nuvarande form. Nära sex av tio, 57,3 procent svarar ja på frågan ”ska staten sälja ut Systembolaget?”. Totalt hade 18 314 personer röstat fram till klockan 20.30.

Nils Emil Ahlin, krögare och ägare till Ulla Winbladhs värdshus är tveksam till Björcks inställning.

”Har kvalitetstänkande”

–Det finns en trygghet med Systembolaget, de har bevisat genom åren att de är duktiga och har kvalitetstänkande. Dessutom har de en utbyggd forskning och kunskap om vin och sprit, säger han.

Anders Björck är övertygad om att Vin- och sprit på sikt kommer att ha en annan ägare än en svenska staten. Olika lösningar finns för att privatisera bolaget, varav börsintroducering är en menar han.

Han drar också i debattartikeln paralleller mellan det som hände när Sverige fick reklam i tv för första gången. Satellit- och kabel-tv tvingade då fram en förändring och så kommer också Systembolagets utveckling att se ut.

- Monopolet kommer att bli tekniskt omöjligt, vilket är en kapitulation inför verkligheten, säger han.

Har inget emot sänkta priser

Nils Emil Ahlin tycker att fokus i stället borde riktas åt ett annat håll när det gäller den svenska alkoholpolitiken.

–  Jag har inget emot att de sänker priserna, i synnerhet för oss krögare är det fel som det är idag när vi får betala samma pris som alla andra.

- Man borde jobba hårdare på att få ner momsen för alkoholinköp så att krogarna kan köpa alkoholen billigare. Då kunde vi också sälja den billigare och gästerna skulle ha råd att gå på krogen och dricka, säger Nils Emil Ahlin.

Annika Sohlander