IT-företagen flyr från Stureplan

Finansvärlden tar över i de "fina" kvarteren

NYHETER

För två år sedan bjöd IT-bolagen över varandra för att komma åt de "fina" kontoren vid Stureplan.

I dag går flyttlassen åt andra hållet.

- Pengarna är slut och många måste helt enkelt flytta, säger mäklaren Marcus H:son-Lindfors.

Foto: Roger Schederin
Letar nya hyresgäster IT-bolagen sitter med för stora hyreskostnader och lämnar nu Stureplan i en strid ström. "Många hyrde på sig stora lokaler att expandera i, sedan kom nedgången", säger fastighetsmäklaren Marcus H:son-Lindfors.

När IT-vågen såg ut att rulla på i all evighet och de unga företagsledarna tvingade det gamla gardet att klä sig i kortbyxor och Helly Hansen-tröja sköt hyrorna runt Stureplan i Stockholm i höjden.

- Unga killar kom till oss och sa "Vi är 30 personer nu men räknar med att ha anställt lika många till i mitten av nästa vecka. Vid jul är vi nog 170 personer" och hyrde på sig enorma ytor att växa i, säger Marcus H:son-Lindfors på mäklarfirman Provisell.

Får order om att flytta

Enligt honom var det en hysterisk tid, ibland på gränsen till oseriös.

- Det hände att jag stod där med chefen för något stort fastighetsbolag och så visade sig kunden vara en 20-årig grabb på skateboard som aldrig gjort en affär i hela sitt liv. I vissa fall tittade de inte ens på lokalen innan de skrev på, säger han.

- Ingen hade någonsin sett något liknande. Men fastighetsägarna stod med öppna armar och på IT-företagen verkade det inte finnas någon gräns för vad man var beredd att betala, säger Helena Löhr, fastighetskonsult på Healey & Baker.

Enligt henne var det IT-bolagen själva som drev upp hyrorna. I dag har verkligheten kommit ifatt dem när de måste skära ned på kostnaderna för att överleva.

- Det är nästan bara personal- och hyreskostnaderna som går att påverka. Många har gjort sig av med folk och nu får de mer eller mindre order från aktieägarna om att flytta, säger hon.

- Många sitter fast med fleråriga kontrakt som de inte kan bryta. Därför är andrahandsmarknaden stor just nu. IT-bolagen får i bästa fall in nästan lika mycket som de betalar, säger Marcus H:son-Lindfors.

Halva hyran på Södermalm

In flyttar advokatfirmor, revisionsbyråer, pr-byråer och en hel del företag i finansvärlden.

- En hel del utländska aktörer försöker just nu etablera sig på den svenska marknaden. För dem kan ett kortare andrahandskontrakt i de finare kvarteren till och med vara att föredra, säger Helena Löhr.

Flera av IT-företagen har valt att flytta till andra delar av Stockholms innerstad. Läget är fortfarande centralt men hyrorna avsevärt lägre.

- Kanonfina lokaler på till exempel Södermalm finns för cirka 3 500 kronor kvadraten jämfört med 6 000 kronor på Stureplan, säger Marcus H:son-Lindfors.

Olle Castelius