Polisens bilder från ligans möte

Rånarnas misstag: De köpte flyktbåten

1 av 2 | Foto: POLISEN
LEDARNA Enligt polisen planerade och organiserade männen rånet. Därefter misstänks de ha tagit hand om tavlorna och gett andra i uppdrag att kontakta polisen för att sälja tillbaka dem.
NYHETER

Här träffas de två misstänkta ligaledarna bakom konstkuppen mot Nationalmuseum.

En 42-årig affärsman från Ryssland och en 31-årig ekonom.

Ligan gjorde ett ödesdigert misstag - de var för hederliga vid förberedelserna.

Tio män åtalades i går för rekordrånet i Stockholm då tavlor värda omkring 370 miljoner kronor stals. I smyg har polisen kartlagt ligans telefonsamtal och filmat deras möten i Stockholm.

Dagen före rånet begick männen ett avgörande misstag. De köpte en orange flyktbåt som hämtades med en Ford Taunus. Mannen som sålde båten fick ett mobiltelefonnummer, som han senare lämnade till polisen.

Länskriminalen undersökte samtalen till och från mobiltelefonen och fick fram en personkrets. En av personerna hade mycket riktigt en Ford Taunus.

Om ligan i stället hade stulit flyktbåten hade polisen aldrig fått några ledtrådar.

Hotade barnfamilj med k-pistar

Klockan 16.50 den 22 december slår rånarna till. Tre maskerade män, beväpnade med k-pist och pistoler, rusar in på Nationalmuseum.

Vid entrén utbryter panik. Flera barnfamiljer hamnar mitt i rånet. En familj med en 1,5-årig flicka är ute för att handla julklappar, men möts av en k-pistpipa.

Rånarna försvinner i flyktbåten som ligger förtöjd bredvid museet. Ett vittne hör dem ropa "Yippee".

En bit längre bort har andra ligamedlemmar satt eld på två stulna bilar och kastar ut vassa "hovanglar" för att hindra polisens bilar.

Några anställda på Riksteatern ser rånarna styra in mot Södra Hammarbyhamnen.

- Jag trodde att det var en militärövning, berättar en skådespelerska i förhör.

På kvällen äter den 42-årige ryske affärsmannen middag på den japanska restaurangen Sakura. Liksom den andre misstänkte ligaledaren har han dyra vanor. 31-åringen har haft kundkort på auktionsfirman Bukowskis och köpte 1996 konstverk av Bror Hjort och Pablo Picasso.

Polisen anser sig ha bevis för att de förberett kuppen noggrant. Hos 31-åringen hittades en kom-ihåg-lapp och en katalog från en postorderfirma som säljer maskeradattiraljer. Polisen tror att han bar en peruk vid rånet.

Känd advokat förhandlar

Den 28 december inleder en känd brottmålsadvokat förhandlingar med polisen. Syftet är att sälja tillbaka tavlorna till Nationalmuseum för 30 miljoner.

Polisen är då ligan i hälarna tack vare telefonavlyssning och spaning. De två misstänkta ligaledarna och en 36-årig känd rånare filmas när de träffas på olika platser i Stockholm. De diskuterar då, enligt åklagaren, bland annat att polisen avvisat erbjudandet.

Efter ett möte på Hantverkargatan den 3 januari grips 42-åringen och 31-åringen, som bär på ett kuvert med tavelbilderna.

36-åringen och en annan av de misstänkta medhjälparna lämnar landet och flyr till London. Senare grips båda.

I förhören förnekar samtliga tio att de varit delaktiga i konstkuppen, även om de medger vissa sakförhållanden.

KONSTKUPPEN