Svenskarna ringde efter fyra dygns tystnad

Korsar Grönland på skidor, siktar på världsrekord

NYHETER

De fyra svenskar som ska korsa Grönland mår bra.

Efter fyra dygns total tystnad ringde de i morse vid åtta-tiden till sin kompis Oskar Watz i Stockholm.

– Problemet var att abonnemanget inte hade börjat fungera men nu är allt bra. De har kommit 19 mil och ligger en bra bit före norrmännen, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

Magnus Persson och Henrik Rünellär två av de fyra i skidexpeditionen över Grönland.

De fyra ska försöka att slå nytt världsrekord. De ska korsa Grönland, 60 mil, på skidor under elva, helst under tio, dygn.

- De körde på bra i början så de är väl lite trötta men nu har de nerförsbackar så det går lite snabbare. I början var det en stigning som var ganska brant som de har passerat så förhållandena är bättre, säger Oskar Watz.

Skulle ringa varje dag

Henrik Rünell, Magnus Persson, Niclas Blohm och Johan von Heidiken, gav sig i väg från Søndre Strømfjord på västkusten i söndags. Det var sista gången de hade kontakt med Sverige och Oskar Watz i Stockholm. Det är han som ska följa deras färd och lägga in den på deras hemsida.

- Enligt planerna skulle de höra av sig tre gånger om dagen. Jag har inte hört något från dem sedan de startade, sa han till Aftonbladet i går.

Men i dag kom ett glädjande samtal. Strax efter klockan åtta i morse hörde Henrik Rünell av sig och rapporterade att allt var bra ute på isen.

– De hade haft problem med telefonen, abonnemanget hade inte kommit igång, säger Oskar Watz.

Troligen telefonstrul

Exakt vad det är som har hänt med deras satellittelefon har ingen ordentligt och klargörande kunnat utreda.

Även Henrik Rünells flickvän kunde slappna av.

- Alltså, innerst inne är jag orolig för att något har hänt, men jag tror det inte med förnuftet, sar Aino Bunge till Aftonbladet i går. För ett år sedan förlovade hon sig med Henrik Rünell. På Nordpolen.

Kompisar från lumpen

Dit åkte han skidor tillsammans med Magnus Persson, slog rekord genom att åka 80 mil från norra Kanada på 41 dygn. Aino flög dit med transportplanet.

De fyra svenskarna är samtliga från Stockholms-trakten och de gjorde lumpen tillsammans som fallskärmsjägare.

Om någon av svenskarna skulle skadas eller hamna i en nödsituation kan de få hjälp inom en timme genom att sända nödsignaler med hjälp av en sändare via satellit.

Annika Sohlander, Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM