En såpa som slår det mesta

Här är snabbreprisen av SVT-dramats första omgång

NYHETER

En god ledare ber inte sina anställda att välja mellan äran och pengarna.

Det gjorde Allan Larsson.

Dramat på SVT är mer laddat än bolagets såpor.

SVT:s tittarsiffror dalar, tittarna väljer andra och roligare kanaler. Ett förslag i all enkelhet är att företaget gör en såpa om sig självt. Inte ens den mest fantasirike författare kan hitta på ett drama av den kalibern.

Avsnitt 1 Hela styrelsen får sparken efter att i över ett år jobbat med att hitta en ny chef för företaget.

In kommer "Sfinxen från Bredaryd" även kallad "Allan i kassan". Den hårdföre Allan Larsson, tidigare finansminister och generaldirektör vid EU-kommissionen. Nu ska det bli ordning på torpet.

Avsnitt 2 Sakta byggs konflikten mellan Larsson och vd Maria Curman och programdirektören Mikael Olsson upp. Man förstår att det så småningom kommer att explodera.

Avsnitt 3 Första krutladdningen detonerar. Olsson visar sig vara en administrativ härdsmälta. Han kan inte ens

deklarera fast det räcker att skriva sin signatur längst ner på ett papper.

Ut med Olsson, säger Larsson som drar in fallskärmen på 3,3 miljoner.

Curman, nu med öknamnet "den spanska kobran", hycklar inte. Hon tycker det är helt ok att vara ensam kvar i toppen.

Avsnitt 4 Tre nyhetsredaktioner slås ihop till en. Men programmen har samma namn som förut. Tre redaktioner för undersökande journalistik slås ihop till en. Men programmet byter namn.

Personalen förstår ingenting. Kända medarbetare hoppar av. Missnöjet pyr.

Avsnitt 5 Larsson tar nya tag. Kommer fram till att krisen delvis beror på att vd och programdirektör har otydliga uppdrag. Sätter igång ett omfattande arbete med att reda ut begreppen.

En kall vårdag fattar styrelsen, där både Larsson och Curman ingår, sitt enhälliga principbeslut. Curman får i uppdrag att översätta det till en arbetsordning.

Avsnitt 6 Curman skiter i det enhälliga beslutet. Hon skriver den arbetsordning hon tycker är bäst. Den ger henne själv en mer framträdande och programdirektören en mer undanskymd roll. Listigt?

Total konfrontation mellan Larsson och Curman som beordras att skriva om. Inte bara en utan tre gånger. Stubinen till nästa krutladdning börjar brinna.

Avsnitt 7 Aftonbladet avslöjar att Curman äger aktier i MTG som har ägarintressen i SVT:s konkurrenter TV 3, TV 4 och TV 8. Larsson går i taket.

Curman paniksäljer aktierna men det hjälper inte. Förtroendekrisen är total.

Ut med Curman, säger Larsson. Fast innan hon släpps i väg måste styrelsen träffas.

Avsnitt 8 Aktiviteten före styrelsemötet är febril. Larsson vill inte ha en ny juridisk pennfäktning om fallskärmar utan ger följande förslag till Curman.

Antingen låter han bli att berätta exakt hur illa han tycker att hon skött jobbet. Men då måste hon låtsas gå frivilligt och får dessutom nöja sig med sex månadslöner i avgångsvederlag.

Eller också får hon sparken och kan kvittera ut 24 månadslöner. Men priset för detta är att Larsson avslöjar vilken sopa han tycker att hon är.

Avsnitt 9 Curman väljer pengarna och kör hem till gården norr om Stockholm. Larsson meddelar att hans tillvaro hade varit angenämare utan SVT och åker hem till gården söder om Stockholm.

Nya avsnitt visas först till hösten eftersom SVT infört säsongsarbete och låter många populära program ha sommaruppehåll.

Tills dess kan SVT låta tittarna rösta på nätet om vad som är värst. Att sälja sin ära för 2,5 miljoner som Maria Curman gjorde. Eller att idka utpressning på det sätt som Allan Larsson gjorde

Maria Curman har enligt avtal rätt till två årslöner om hon får sparken. Att Allan Larsson med hot om offentlig vanära försöka få henne att avstå från detta är inte bara otroligt uppseendeväckande. Det är dessutom ett bevis för sensationellt dåligt ledarskap.

Kulturminister Marita Ulvskog borde in i avsnitt tio. Hur ska det gå för Allan Larsson?

Lena Mellin