”Mer makt – annars går vi i opposition”

Het strid i miljöpartiet om sarmarbetet med regeringen

NYHETER

Ge oss två ministerposter - annars går vi i opposition.

I dag slipar miljöpartisterna kravlistan för ett fortsatt regeringssamarbete.

Frågan bäddar för en het maktstrid på kongressen i Luleå.

Bland miljöpartisterna ute i landet växer kritiken mot ett regeringssamarbete som kostat mer än det smakat.

Partiet balanserar farligt nära fyra procent i opinionsundersökningarna och den gröna ideologin har inte präglat de senaste budgetarna, även om partiet fått igenom vissa miljökrav.

- Vi har inte fått igenom vår sociala politik. Det är dags att tala om för Persson att får vi inte igenom det här och det här, så avbryter vi samarbetet, säger Thomas Wihman, miljöpartiets gruppledare i landstinget i Västmanland.

"Samarbetet håller inte en gång till"

Från Östergötland hörs liknande tongångar.

- Det måste bli antingen eller. Det här samarbetet håller inte en gång till. Jag ser oss hellre i tydlig opposition med en vågmästarroll, säger ordförande Pelle Gustafsson.

Aftonbladets undersökning visar att den hårdaste kritiken mot samarbetet finns ute i landet. Men även i partiets topp.

- Samarbetet måste avbrytas om det inte ger mer gröna avtryck. Vi måste bli betydligt tuffare, säger Jabar Amin, en av de fem i partistyrelsen som inte ville stödja regeringens budget i höstas när arbetstidsförkortningen inte blev av.

- Skulle vi sitta och regera i fyra år utan att det hände något med arbetstiden, skulle jag och många med mig tycka att det var bortkastad tid, säger språkröret Lotta Nilsson Hedström.

Hon har dock en ljusare bild av maktsamarbetet.

- Vi har gett starka gröna avtryck. Men jag vill sprida grön ideologi inte bara miljöpolitik och då vore kanske en oppositionsperiod inte fel. Medregerandet har varit tröttsamt och kostat på, säger hon.

Partiets andra språkrör Matz Hammarström vill hellre fördjupa samarbetet.

- En självklar post är miljöminister, och en djurskyddsminister. Det är naturligt för oss som parti att sträva efter regeringsmakten, säger han.

"Nästa val svårt för miljöpartiet"

Enligt statsvetaren och miljöpartiexperten Martin Bennulf är kritiken väntad.

- Det sliter att alltid tvingas kompromissa och sälja ut den egna politiken. Det är naturligt att samarbetspartier inför val vill profilera sig.

Men partiet måste ändra strategi för att överleva.

- Miljöröstarna är inte tillräckligt många, det som räddade dem i förra valet var EU-motståndarna. Utan den räddningplankan blir det svårt för mp, säger han.

Andreas Fahlén, Jessica Ritzén