McDonalds ber sina kunder om ursäkt

Stäms på miljoner av vegetarianer

NYHETER

Mc Donald`s har ljugit för sina kunder.

Gäster på restauranger världen över har trott att deras strips friterats med vegetabilisk olja men nu gör företaget avbön och erkänner att de använt animalisk olja.

Företaget stäms nu på flera miljoner dollar av uppretade vegetarianer och hinduer.

Snabbmatsjätten McDonald`s ber nu offentligt om ursäkt för att de inte gett sina kunder fullständig information när det gäller tillagningen av deras potatisstrips.

Nu väntas företaget få förklara sig i domstol och kan tvingas att betala flera miljoner dollar i skadestånd.

Enligt vad BBC erfar har McDonald`s internationellt medgett att de kan ha fått kunderna att tro att deras strips var vegetariskt tillagade och därmed acceptabla för vegetarianer.

Inte i Sverige

Bertil Rosquist, miljöchef för Mc Donald`s i Sverige säger till Aftonbladets nätupplaga att alla strips i Sverige köps i Sverige eller Holland:

– Jag kan garantera att maten som serveras på McDonald`s i Sverige har tillagats enbart med hjälp av vegetabiliska oljor utan några som helst tillsatser av animaliskt ursprung, säger han.

I början av 90-talet gick McDonald`s ut och proklamerade att företaget skulle byta från animalisk till vegetabilisk olja, för att vegetarianer, som inte vill äta mat som tillagats med djurfett, skulle kunna köpa deras produkter.

Steks i animaliskt fett

Nu har det dock uppenbarats att problemet är mer komplicerat än så.

I Nordamerika frityrsteks stripsen först på anläggningar där animaliskt fett används sedan fryser man ner dem och skickar de vidare ut till restaurangerna där de friteras ytterligare en gång med vegetabiliskt fett.

Efter att detta blev känt har amerikanska hinduer har dragit igång en rättsprocess mot företaget och begär skadestånd på flera miljoner dollar.

Upplopp i Indien

I Indien har avslöjandet orsakat upplopp och kunder kräver nu att företaget i forsättningen kan garantera att stripsen tillagas på ett vegetariskt sätt.

McDonald`s har nästan 30 restauranger i Indien som säljer kyckling, lamm och vegetariska produkter.

McDonald`s har gått med på kravet och på företagets websajt uttrycker företaget ånger över de kunder som fått ofullständig information.

En talesman för McDonald`s internationellt säger:

- Vi är inte så stora att vi inte kan be om ursäkt.

Företaget har också klargjort sin policy som innebär att i muslimdominerade länder anpassar de sig strikt till deras regler och inte använder produkter som innehåller griskött.

Men ursäkten kommer knappast att vara tillräcklig för de hinduer i Storbritannien som stämmer företaget. För dem är kon ett heligt djur.

I USA är vegetarianer utan speciell trosuppfattning uppdelade i två läger när det gäller Mc Donald´s agerande: vissa är rasande medan andra tycker att själva företaget McDonald`s är synonymt med kött - så vad kan man egentligen vänta sig?

Annika Sohlander