Elev flög in över Israel – sköts ner

NYHETER

Den 30-årige flygeleven klev plötsligt in i det enmotoriga planet på flygskolan vid den libanesiska gränsen.

Därefter flög han utan tillstånd söderut.

Så fort han kom in över israeliskt luftrum sköts planet ner och mannen dödades omedelbart.

Foto: REUTERS
Libanons transportminister Nageeb Mekaty inspekterar en Cessna på Beiruts flygplats, ett systerplan till det som sköts ner över Israel.

Versionerna om det som inträffade under torsdagsförmiddagen skiljer sig åt mellan de olika ländernas myndigheter.

Israel: Vi varnade

Enligt libanesiska uppgifter var det en 30-årig libanesisk armenisk flygelev som tog planet och flög det utan tillstånd, uppger CNN.

Israeliska myndigheter hävdar däremot att israeliska attackplan försökte få kontakt med piloten men att han vägrade identifiera sig för dem. Piloten ska då ha varnats men hade enligt vissa uppgifter ingen radio på.

Deras version motsägs av libaneserna som hävdar att planet upptäcktes över libanesiskt luftrum men tvingades till israeliskt territorium där det sköts ner.

"Vi lever hela tiden med hot"

Den israeliska armén tog beslutet att skjuta ner planet när det började närma sig befolkade områden.

- Vi lever hela tiden med hotet om självmordsbombare, antingen på land eller vatten, och vi vet hur pass kraftfullt det är om det görs från luften. Efter 15 minuters avvaktande bestämde vi att det var alltför riskabelt att låta planet fortsätta, sa brigadgeneral Kitri till BBC.

Området där vraket från det nedskjutna planet hittades har spärrats av och en teknisk undersökning har inletts för att eventuellt kunna hitta bevis för att planet utgjorde ett hot mot Israel.

Libanon: Han flög vilse

Libanesiska flygmyndigheter meddelade att piloten inte var behörig att flyga ett plan själv.

”Den libanesiske armeniern Stephan Nicolian, 30, startade hastigt från Beiruts flygplats och lämnade sin instruktör kvar på startbanan. Utan tillstånd styrde han sedan mot södra Libanon”, uppgav en myndighetskälla.

Den libanesiske transportministern Nagib Mikati hävdade att Mr Nicolian flög vilse och att israeliska jaktplan kort därefter började förfölja honom medan han ännu befann sig i libanesiskt luftrum.

Hizbollah offentliggjorde

Den militanta gruppen Hizbollah var bland de första att offentliggöra pilotens namn men uttalade sig inte om huruvida mannen tillhörde organisationen.

Israeliska armén uppges av naturliga skäl ha varit extra mycket på sin vakt mot attacker i dag eftersom det är årsdagen av Israels tillbakadragande från södra Libanon.

Hizbollah har regelbundet fortsatt att attackera det omdiskuterade området på gränsen mellan Libanon och Israel.

”I ljuset av Hizbollahs hot räknade vi med att det här var ett försök att attackera en israelisk stad, sa arméns talesman Olivier Rafowicz.

Årsdagen är en allmän helgdag i Libanon för att fira deras självständighet.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM