”Våld kommer att äventyra våra liv”

Kidnappade svensken vädjar om förhandling

NYHETER

Den 32-årige svensken Björn Rugsten som kidnappades i Kongos djungler i förra veckan vädjar nu om att ett eventuellt fritagande ska ske utan våld.

På ett tjugo minuter långt kassettband förklarar han att han talar å alla de kidnappades vägnar.

– Han lät mycket känslosam när han sa: om ni funderar på att använda våld när ni befriar oss så snälla, snälla se det inte som en möjlighet, ni riskerar våra liv, säger Soleman Ali Baldo vid Human Rights Watch i New York till Aftonbladets nätupplaga.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har ett väl utvecklat nätverk i Kongo-Kinshasa. De har också täta kontakter med de medlare som förhandlar med den så kallade mai mai-milisen. Några av medlarna var med när en 20 minuter lång intervju arrangerades med gisslan. Bandet spelades in på tisdagskvällen i samband med att medlarna levererade medicin till de tillfångatagna.

”Ringde och spelade upp bandet”

- En av deras kontaktpersoner ringde mig under onsdagskvällen och spelade upp bandet, säger Soleman Ali Baldo, ansvarig för den afrikanska forskningsavdelningen på Human Rights Watch i New York.

Enligt honom är det ingen tvekan om att bandet är äkta. Han betraktar de källor som förmedlade informationen som mycket säkra och tillförlitliga. Dessutom har Björn Rugstens far hört bandet och identifierat rösten som sin sons. Björn Rugstens far anlände till Bugembo för några dagar sedan.

Enbart Björn Rugsten

Soleman Ali Baldo berättar att det enbart är Björn Rugsten som intervjuas på bandet. Första frågan handlar om vem han är och vad han gör i Kongo.

– Han berättade vad han jobbade med, att han och hans far levererade lastbilar till Dara Forest och att han stannade kvar när hans far åkte vidare. Han berättade också att den 15:e kom företrädare för mai mai-milisen och tvingade med sig de anställda.

På bandet lät rösten till att börja med ganska reserverad men när han började vädja om vikten av att inte använda våld blev den passionerad och stark, enligt Soleman Ali Baldo.

Den andra frågan gällde vilket förhållande som rådde i fångenskapen:

”Varken bättre eller sämre”

– Vi behandlas varken bättre eller sämre än någon annan. Det är svårt men inte värre än för andra. När någon är sjuk får vi medicin, sa Björn Rugsten på bandet.

Det var när frågan om vad han ville framföra för budskap till ambassaden, samhället och andra som Björn Rugsten började vädja:

– Om ni funderar på att använda våld när ni befriar oss så snälla, snälla se det inte som en möjlighet, ni riskerar våra liv. Efter att det gått rykten om att vi skulle fritas så har vi tvingats byta gömställe, milisen har flyttat sig, sa han på bandet.

Politiska förhållanden

När han tillfrågades att beskriva de politiska förhållandena i landet, sa han:

- Det här är ett stort land, ett stort med stora problem, det är bortom mitt förstånd, alltför stort för mig.

Sedan kom återigen en vädjan om att undvika våld:

- Det viktiga för vår ambassad i det här landet är att de borde förstå att mai mai är öppen för förhandlingar, sa han.

Enligt Human Rights Watch var troligen gisslan utsatta för en hotsituation under intervjun. Syftet var att få fram sitt budskap.

Internationell uppmärksamhet

- Milisgruppen vill med den här kidnappningen och med den här intervjun dra internationell uppmärksamhet till den politiska agendan, det är uppenbart, säger Soleman Ali Baldo.

Skogsbolaget där de kidnappade arbetar har verksamhet i Mangina i nordöstra delen av Kongo-Kinshasa, där ett komplicerat krig med många parter rasar sedan flera år tillbaka.

Tidigare i veckan kom optimistiska uppgifter om att gisslan inom kort skulle vara frisläppt.

Men enligt Human Rights Watch bröt förhandlingarna om gisslans frigivning samman när mai mai-milisen krävt att ugandiska trupper, tillsammans med trupper ur den kongolesiska motståndsrörelsen FLC, skulle dra sig ur nordöstra Kongo.

KIDNAPPADE SVENSKEN I KONGO

Annika Sohlander