Nya fynd i jakten på Osbyrånarna

Hittades i område som finkammats av polisen

NYHETER

OSBY

Fyndet av kläder och bilnummerplåtar som låg slängda i terrängen gav på torsdagen Skånepolisen nya spår i jakten på de tre män som i tisdags rånade posten i Osby.

Fyndet gjordes på eftermiddagen efter tips från allmänheten.

Sakerna låg omkring en kilometer från den plats där rånarnas andra flyktbil, en vit Opel, påträffades i tisdags.

- Vi anser att föremålen har en helt säker koppling till rånarna, sade informationsdirektören Lars Förstell till TT på torsdagskvällen.

Fyndet gjordes i omedelbar anslutning till det område som polisen finkammade i jakten på rånarna i tisdags. I ett pressmeddelande skriver spaningsledaren Tony Pallon Feldskow att det inte går att förklara hur det kommer sig att sakerna inte har hittats tidigare.

Pallon Feldskow berättar vidare att bilnummerplåtarna är anmälda som stulna i Laholm ett par dagar före rånet. När det gäller kläderna vill han inte uppge vilken typ av persedlar som det handlar om.

Många tips

- Platsen där fyndet gjordes är avspärrad och undersöks. Även de upphittade föremålen genomgår teknisk undersökning, sade Förstell.

Han vill inte berätta om fyndplatsen är tillgänglig med bil, men polisen utgår ifrån att rånarna på något sätt tagit sig direkt från den övergivna Opeln till platsen där föremålen hittades. Förstell vill inte berätta inte om det sedan finns några spår som leder vidare därifrån.

I övrigt arbetade polisen under torsdagen med att bearbeta ett 50-tal tips med anknytning till rånet.

Samtidigt hölls en del förhör för att ytterligare klarlägga en del uppgifter om dådet.

I spaningsarbetet har Skånepolisen tagit hjälp från rikskriminalen och angränsande polisdistrikt.

”Särskilt när det gäller det vi kallar för underrättelseverksamhet”, skrev Pallon Feldskow i ett tidigare pressmeddelande.

Sköt mot polis

De tre rånarna slog till vid tiotiden i tisdags då det fanns en enda kund på postkontoret i Osby. De sköt sönder bevakningskamerorna och skall ha tvingat av en kvinnlig kassör hennes kontantkassa, med ett ännu okänt belopp.

Under flykten bytte männen bilar ett par gånger. På en gård i Gullarp, väster om Osby, hanns de upp av en polispatrull. Det var då rånarna avlossade skott mot polisbilen, som tog eld och i sin tur antände en ekonomibyggnad som brann ned.

En av polismännen fick en skada i benet, men inte värre än att han en stund senare åter deltog i rånarjakten.

Peter Palmkvist/TT Thomas Hamberg/TT