Maktskifte i USA efter republikanskt avhopp

Demokratisk majoritet i senaten svårt slag för president Bush

NYHETER

NEW YORK

Senatorn James Jeffords avhopp från det Republikanska partiet förändrade fullständigt maktbilden i Washington.

Jeffords myteri innebär ett svårt slag för president George W Bush, när Demokraterna får majoriteten i den mäktiga senaten.

Blivande presidenten Georgew W Bush och senatorn James Jeffords under ett partimöte i Warren, Vermont, 22 oktober 1999. Nu är de inte längre överens. - Jag ser hur jag kommer få allt svårare att stödja flera förslag från USA:s president i framtiden säger Jeffords.

Senatorn James Jeffords meddelade sitt beslut att lämna Republikanska partiet vid ett tal i hemstaten Vermont på torsdagen. Avhoppet var det närmaste en palatsrevolution man kan komma i USA.

- Jag ser hur jag kommer få allt svårare att stödja flera förslag från USA:s president i framtiden i frågor om miljön, energin, ett robotsköldförsvar och sjukvård. Men den viktigaste frågan för mig är skolsystemet, sade Jeffords.

- Därför lämnar jag Republikanska partiet och blir en senator utan partitillhörighet.

Jeffords beslut möttes av jubel i Burlington i Vermont. Men avhoppet skakade Washington, där ryktena om Jeffords historiska avhopp ruskat om huvudstaden.

Förlorar utslagsröst

Beslutet innebär ett omfattande maktskifte i kongressens senat, där både republikanerna och demokraterna tidigare hade 50 platser var. Därmed fick vicepresidenten Dick Cheney utslagsrösten, vilket gjorde att republikanerna hade majoriteten i den lagstiftande församlingen.

Situationen innebar att republikanerna kunde styra dagordningen för den inflytelserika senaten. Partiet fick också de viktiga ordförandeposterna i senatens politiska utskott, där en stor del av de tyngre besluten avgörs.

Plötsligt får republikanerna lämna över makten till demokraterna, den konservative tidigare majoritetsledaren Trent Lott får ge vika för den nya majoritetsledaren Tom Daschle. Konsekvenserna lär bli omfattande, inte minst kring de många kontroversiella nomineringarna till viktiga poster som Bush föreslagit. Utnämningarna måste godkännas av USA:s senat.

Hämnd på Bush

Senator Jeffords hämnades genom sitt beslut på president Bush och de republikanska kolleger som frusit ut honom sedan han kritiserat flera förslag från presidenten.

George Bush har försökt framstå som en enande kraft i det splittrade politiska landskapet i USA, samtidigt som hans administration har genomfört en rejäl förändring av färdriktningen.

Droppen som fick bägaren att rinna över för den moderate republikanen Jeffords från den frisinnade delstaten Vermont i nordöstra USA var det omfattande skattesänkningspaketet som Bush drivit igenom.

- Jag trodde på presidentens löften om att förbättra skolsystemet. Men utan pengar till reformen blir det bara tomma ord, sade Jeffords.

Republikanerna väntas svara med att försöka locka över moderata demokratiska senatorer för att återvinna makten i senaten. Samtidigt var politiska bedömare förundrade över hur republikanerna missbedömt situationen

- President Bush måste ha varit fullständigt tondöv, konstaterade en bedömare.

Grim Berglund/TT