Guldläge för Jas i Tjeckien

Fyra andra flygplanskonsortier har hoppat av

NYHETER

STOCKHOLM/PRAG

Jas 39 Gripen-konsortiet står ensamt kvar som anbudsgivare om att sälja stridsflygplan till Tjeckien. Fyra andra anbudsgivare har dragit sig ur, uppger det tjeckiska försvarsdepartementet.

Foto: SAAB-BAE GRIPEN AB
Jas 39 Gripen i sitt rätta element. Den tjeckiska försvarsordern gäller 24 till 36 stridsflygplan och värderas till cirka 25 miljarder kronor.

Den tjeckiska försvarsordern gäller 24 till 36 stridsflygplan och värderas till cirka 25 miljarder kronor. Ursprungligen hade fem konsortier, tre europeiska och två amerikanska, gett sig in i anbudsupphandlingen.

Upphandlingen har länge kritiserats för att vara alltför komplicerad och påverkad av lobbying. Tjeckien har inför upphandlingen krävt motaffärer på upp emot 150 procent av planens kostnad.

Enligt den brittiska tidningen Financial Times har USA:s regering nu beordrat de två amerikanska konsortierna, Boeing och Lockheed, att dra sig ur anbudsupphandlingen. Uppgifter som, enligt nyhetsbyrån Reuters, bekräftades av Boeing senare på torsdagen.

”Inte lika villkor”

Anledningen ska ha varit att de inte kan konkurrera på lika villkor med sina europeiska medtävlare.

Enligt försvarsdepartementet i Tjeckien har även Gripen-konsortiets europeiska konkurrenter, Eurofighter och Mirage, dragit sig ur, rapporterar Reuter. I det senare fallet anges inget skäl.

- Jag kan bekräfta att försvarsministern fått ett brev från USA:s regering som säger att de inte kommer att delta i upphandlingen. Eurofighter och Mirage är också ute ur bilden, säger Milan Repka, talesman för Tjeckiens försvarsminister till Reuter.

Representanter för Gripen-tillverkaren Saab Aerospace fick på torsdagseftermiddagen bekräftat att de två amerikanska konsortierna dragit sig ur.

- Vi brukar aldrig kommentera vad konkurrenterna gör. Men det är bekräftat att de amerikanska konkurrenterna drar sig ut. Uppgifterna om att de europeiska konsortierna ska dra sig ur har vi inte fått bekräftat. Vi skulle vilja att de fyra själva går ut och kommenterar om de blir kvar eller inte, säger Peter Larsson, informationschef för Saab Aerospace, till TT.

Svar före 1 juni

Jas-39-Gripen-konsortiet kommer senast den 31 maj att lämna in sitt svar på offertförfrågningarna.

- Vi är i slutfasen och den tjeckiska regeringen har sagt att den har som avsikt att, när den får in slutbuden, gå vidare och förhoppningsvis göra valet om flygplanstyp i år, säger Larsson.

Försvarsminister Björn von Sydow ville på torsdagen inte kommentera uppgifterna om att Jas 39 Gripen-konsortiet står ensamt kvar som anbudsgivare.

- Vi vill ha mer information innan vi ger några kommentarer, säger von Sydow via sin pressekreterare Paula Burrau.

JAS 39 GRIPEN

Daniel Kjellberg/TT