Arklöv: Bara en kan ha skjutit

Nya uppgifter två år efter polismorden i Malexander

1 av 3 | Foto: KAI REHN
POLISMORDEN SKAKADE SVERIGE Två år efter polismorden i Malexander kommer nya uppgifter fram. Jackie Arklöv pekar ut sin kumpan Tony Olsson som den som sköt.
NYHETER

Utan att nämna hans namn pekar nu Jackie Arklöv ut Tony Olsson som den som avrättade polismännen Olle Borén och Robert Karlström.

I dokumentären Vägen till Malexander som sändes i SVT i går uppger Arklöv att han just hade lagt den skadade Andreas Axelsson i bilen när polismännen sköts.

- Logiskt återstår det bara en person, säger Arklöv i intervjun.

Polismorden i Malexander skakade svenska folket på samma sätt som mordet på Olof Palme, Estonia-katastrofen och Göteborgsbranden.

I nära två år har journalisterna Folke Rydén och Alexandra Hjelm arbetat med en dokumentär, Vägen till Malexander, om de ödesdigra timmarna den 28 maj 1999.

Pekar ut Tony Olsson

I Folke Rydéns intervju med Jackie Arklöv framkom en rad nya detaljer. Arklöv teg sig i genom hela tingsrättsförhandlingarna och var mycket fåordig i hovrätten.

Nu pekar Jackie Arklöv indirekt ut sin kumpan Tony Olsson som den som avrättade Olle Borén och Robert Karlström. Polismännen hade sårats i eldstriden med rånarna och sköts efteråt till döds med ett av polisernas tjänstevapen, i nacken respektive pannan.

I dokumentären säger Jackie Arklöv att han lagt den skottskadade Andreas Axelsson i bilen och därefter sett hur Robert Karlström avrättades.

"Kan bara vara en person"

Han namnger inte Tony Olsson men är ändå tydlig om skuldfrågan. När han får frågan om vem som sköt är han tyst några sekunder, funderar, och säger sedan:

- Det kan jag inte uttala mig om. Det får stå för den personen i så fall. Logiskt återstår det naturligtvis bara en person.

Ett liknande utpekande gjorde nyligen den tredje livstidsdömde, Andreas Axelsson, i en intervju i TV 4.

Tony Olsson medverkade inte i dokumentären, men sa i hovrätten att "de andra sköt".

Nya uppgifter i tv-filmen

Andra nya uppgifter framkom i Vägen till Malexander.

När Robert Karlström och Olle Borén tog upp jakten på rånarna visste de inte om att rånarna skjutit mot polis två gånger tidigare under flykten.

Orsaken var att någon på polisens ledningscent-ral glömt att vrida på en knapp. Missen gjorde att larmet bara gick ut lokalt - inte över hela regionen.

Jackie Arklöv erkände också att han deltog i rånen mot Konsumbutiker i Kisa och Åtvidaberg och rånet mot en post i Hultsfred 1998. Av dessa tre rån är han endast dömd för det i Kisa.

Jens Kärrman