Gahrtons skola: Så slipper du bli slagen av polis

Grön ungdom tränas i civil olydnad inför EU-toppmötet

NYHETER

Miljöpartiets ungdomsförbund leker "demonstrant och polis".

Inför toppmötet i Göteborg tränas de gröna i civil olydnad.

Och Per Gahrton (mp) bjuder på sina bästa demonstrationsråd.

Foto: PATRICK PERSSON
får inte hända igen Inför EU-toppmötet i Göteborg tränas de gröna i civil olydnad - för att hindra att demonstrationerna ska urarta som de gjorde i Malmö för en månad sedan . En av föreläsarna är Per Gahrton, som själv greps av polis i Malmö. "Jag är ingen proffsdemonstrant, men jag vill dela med mig av mina erfarenheter", säger han.

Det är bara tre veckor till EU-toppmötet i Göteborg. Då väntas 25 000 demonstranter inta gatorna kring Svenska Mässan, Heden och Avenyn.

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom tänker vara där - och har redan börjat träna.

Chockartad upplevelse

Vid Nordkalottens konferenscentrum utanför Luleå finslipar språkrören Zaida Catalán och Gustav Fridolin taktiken.

- Jag tror att det är viktigt att vi upplever det innan så att vi kan hantera demonstrationen på ett icke-våldsamt sätt och inte låta oss provoceras. Annars kan det få förödande konsekvenser, säger Zaida Catalán.

Som i Malmö. Då deltog Grön ungdom i en fredlig demonstration som urartade. Gruppen hamnade mellan polisen och en oroshärd bland demonstranterna. Samtliga greps, kroppsvisiterades och bussades iväg.

En chockartad upplevelse.

Får inte låta sig provoceras

Även EU-parlamentarikern Per Gahrton greps när han ifrågasatte polisens kroppsvisitation av en ung kvinna.

- Hon skrek att polisen tafsade. Jag tycker fortfarande att polisen har 98 procent av ansvaret för det som hände i Malmö. De var oerhört provokativa. Men demonstranterna måste också ha is i magen och inte låta sig provoceras och börja kasta saker, säger Per Gahrton.

För att undvika att det som hände i Malmö ska hända igen har Grön ungdom bjudit in en expert från Göteborgs ickevåldsnätverk som kommer att träna polis och demonstranter rent praktiskt.

Ingen proffs- demonstrant

Gahrton är en av föreläsarna.

- Jag är absolut ingen proffsdemonstrant, men jag har varit på plats i Seattle, Genève, Nice, Prag och i Malmö och vill dela med mig av mina erfarenheter.

Om tre veckor tänker han vara bland de protesterande mot EU i Göteborg. Och en sak har han lärt sig.

- Jag kommer att vara noggrannare med var i tåget jag går. Så jag inte hamnar bland våldsamma demonstranter, säger Per Gahrton.

Här är hans bästa tips

Jessica Ritzén