Minst 30 omkom på bröllopsfesten

Minst 50 befaras begravda under rasmassorna i Jerusalem

1 av 2 | Foto: AP
BRUDPARET ÖVERLEVDE Bruden Keren Dror fick ett bäckenbrott och lindriga skador i bröstet. Även brudgummen Assaf Dror överlevde katastrofen. Paret vårdas nu på sjukhus med sängarna intill varandra.
NYHETER

Omkring 700 människor dansade och firade på bröllopsfesten i Jerusalem.

Då försvann golvet.

Minst 30 människor dog och 350 skadades, däribland många barn.

Ytterligare minst 50 människor befaras ligga begravda under rasmassorna.

Räddningsarbetare fortsatte på fredagen det dystra arbetet med att försöka gräva fram de människor som saknas och befaras vara döda efter det att en banketthall rasade samman under en bröllopsfest i västra Jerusalem i torsdags kväll. Minst 30 människor, däribland många barn, har hittills återfunnits döda efter olyckan som är den värsta i sitt slag i Israels historia.

Många av de cirka 650 gästerna rasade genom tre våningar, när taken plötsligt gav vika i byggnaden. På en videoinspelning som visades på fredagen i israelisk tv såg man hur skrikande gäster försvann genom golvet

”Människor flög genom luften”

Sara Pinhas, släkting till brudgummen, sa att dansare just hade lyft upp brudens far på en stol, när han plötsligt ramlade.

– Och då kände vi hur hela byggnaden kollapsade, allting föll ner.

En annan bröllopgäst berättade i natt:

– Människor flög genom luften, orkestern, högtalarna, allt föll.

Sent i natt körde ambulanser fortfarande i skytteltrafik mellan bröllopslokalen och sjukhus i staden. Oroliga och chockade människor samlades utanför sjukhusen för att söka efter sina anhöriga.

Dödssiffran väntas stiga

Enligt israeliska medier har minst 30 människor dött i katastrofen.

Men dödssiffran antas stiga.

Flera av de skadade uppges sväva mellan liv och död och arbetet med att få ut bröllopsgästerna ur ruinen beräknas ta flera dagar.

- Det kan ligga omkring 50 människor begravda i ruinerna, sade chefen för civilförsvaret, Gaby Ofir, i förmiddags.

Israeliska Röda Korset uppger att minst 350 är skadade. Enligt läkarna finns många barn bland de skadade.

Bruden fick bäckenbrott

En av de som fördes till sjukhus var bruden Keren Dror, som fick ett bäckenbrott och lindriga skador i bröstet. Även brudgummen Assaf Dror överlevde katastrofen. Enligt brudens far vårdas paret på sjukhus, med sängarna intill varandra.

Fortfarande får räddningsarbetarna livstecken från människor som är fast i rasmassorna, men chansen att finna överlevande i ruinerna minskar för varje timme som går. I natt grävdes fyra personer ut levande.

Räddningspersonal som vanligtvis arbetar med jordbävningskatastrofer deltar i arbetet.

Katastrofen är så omfattande att det ständigt terrorberedda Jerusalem har tvingats kalla in alla lediga ambulanser och sjukvårdsutrustning från hela Israel.

Golvet saknade balkar

Nattens katastrof var inte resultatet av en terrorattack utan berodde enligt polischefen Mickey Levi på ett konstruktionsfel. I morse florerade uppgifter om att golvet som rasade saknat bärande balkar. Huset byggdes för 15 år sedan.

Jerusalems borgmästare, Ehud Olmert utlovade i morse en grundlig utredning av hur huset har byggts.

- Det verkar som om regler har brutits, säger han.

Jens Kärrman, Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM