Fräck bikupp: Tjuven stack med kuporna

40 000 aggressiva bin stulna

NYHETER

Biodlaren Jan Annerstedt i Falkenberg har blivit bestulen på 40 000 mycket exklusiva, men aggressiva Buckfastbin.

Tre kupor är stulna, en bikupp som sannolikt är förenad med viss smärta.

- Tjuven tappade en av kuporna i marken. Han kan knappast ha klarat sig utan att bli illa stucken, säger Jan Annerstedt till aftonbladet.se.

Bikuppen genomfördes i förra veckan, exakt när är ännu okänt.

- Jag upptäckte att kuporna var borta när jag skulle titta till bina, säger Annerstedt.

Men bitjuven försvann inte spårlöst från platsen. En av kuporna tappades i marken och på brottsplatsen påträffade polisen dessutom tjuvens egna ramar och en speciell tejp som används i biodlarsammanhang.

"Måste ha flytt i panik"

- Han måste ha flytt i vild panik. De här bina är kända för att vara mycket aggressiva och själv vågar jag mig inte fram till kuporna om jag inte bär skyddsdräkt, säger Annerstedt.

Den tekniska bevisningen pekar mot en typ av gärningsman, menar Jan Annerstedt. Tjuven är själv biodlare eller så stal han kuporna i syfte att sälja dem vidare till någon i branschen, menar han.

"Tjuven är själv biodlare"

- Jag vill inte peka ut någon gärningsman, det är polisens jobb. Men helt klart handlar det om en annan biodlare. De här ramarna som han tappade var en ganska ovanlig sort. Jag känner inte till någon här i västra Sverige som använde sådana, säger Annerstedt.

Jan Annerstedt är biodlare sedan 20 år tillbaka. Han berättar att de senast åren ägnat sig åt att avla fram en mycket ovanlig och effektiv bistam. De så kallade Buckfast-bina är en korsning av grekiska, italienska och brittiska biarter. Ett enda bisamhälle kan producera omkring 80 kilo honung, jämför med normala 20-30 kilo. Annerstedts lyckade biresultat har väckt uppseende långt utanför Falkenberg och Halland.

Det var dessa bin som stals.

Fem års jobb till spillo

- Det har tagit mig fem, sex år att få fram den här kvaliteten på bin. Nu får jag börja om från början, säger han.

Polisen i Falkenberg säger till aftonbladet.se att de i dagsläget har mycket få tips om bistölden att arbeta efter.

- Men det handlar tydligt om ganska ovanliga bin, som säkerligen dyker upp hos någon biodlare. Vi får hoppas att vi får in lite tips tjallvägen, säger Donald Sjöberg vid Falkenbergspolisen.

Jan Annerstedt har dessutom i samråd med polisen beslutat att utfästa en belöning på 5 000 kronor till den som kan ge tips kring bikuppen.

Claes Thunblad