Festen hölls – trots varning till ägaren

Golvet skakade kraftigt redan vid förra veckans bröllop

NYHETER

Dagen efter den olycka som kallats den värsta i Israels historia är Jerusalem en stad i sorg.

Åtta personer, däribland husets ägare, greps idag eftersom orsaken till tragedin tros vara byggfusk och konstruktionsfel.

Ett sällskap som firade bröllop för en vecka sedan varnade för lokalen - men inget gjordes.

Foto: REUTERS
Räddningsarbetare fortsatte i dag att gräva i ruinerna efter den raserade festlokalen Versailles, som byggdes för 15 år sedan.

Frågetecknen är många när det gäller hur en bröllopsfest med cirka 650 gäster kunde förbytas till tragedi och sorg, uppger Jerusalem Post. Vid olyckan skadades minst 30 personer och 350 skadades, många av dem allvarligt.

Enligt nya uppgifter i dag hade dock en familj som firade bröllop i samma lokal för bara en vecka varnat för säkerheten i lokalen. Yosef Lankari berättade för arméradion att han reagerade på att golvet skakade när hans dotter gifte sig.

Kändes som jordbävning

- När jag satt bland de andra gästerna kände jag hur byggnaden skakade och sa till dem att det här är en jordbävning. De sa att det var omöjligt, kanske det berodde på dansen. Jag såg glasen röra sig och tyckte att vi skulle ringa arrangörerna så inte något fruktansvärt skulle inträffa, säger Yosef Lankari till Jerusalem Post.

Gårdagens hemska olycka kunde lika gärna ha drabbat hans familj eftersom hans dotters bröllop först var bokat till gårdagen men ändrades.

Inget gjordes

Trots att varningarna framfördes till ägaren gjordes ingenting.

Enligt en tidigare utredning av byggnaden som gjordes av kommunen kringgick byggherrarna lagen för att få tillstånd att uppföra byggnaden, något som kan ha äventyrat säkerheten.

Bitterhet bland anhöriga

Bitterheten är stor bland anhöriga till de skadade. Brudgummens mor, som själv skadades vid olyckan vill att den som är skyldig till olyckan ska straffas.

– Hur är det möjligt i ett land som vårt att slarv och försummelse ska kosta flera männsikors liv, säger Alice Dror till Jerusalem Post.

Hennes far, bror och svägerska kommer troligen att avlida till följd av det inträffade.

Ritningar beslagtogs

Polisen i Jerusalem förhörde under förmiddagen en av konstruktörerna bakom Versailles banketthall och en av ägarna. Polisen beslagtog vid en husrannsakan dessutom en del dokument, däribland byggnadsritningar.

Polisechefen i Jerusalem, Mikey Levy leder en specialstyrka som utreder den svåra olyckan.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade under kvällen att åtta människor gripits i samband med det inträffade. Dessa var husets fyra ägare, två entreprenörer, en ingenjör och en byggmästare.

Premiärminister Ariel Sharon uttryckte ''chock och djup sorg'', och även han lovade att gå till botten med det inträffade.

Även det palestinska ledarskapet uttryckte sitt beklagande över ''den tragiska olyckan'' och erbjöd hjälp med räddningsarbetet.

Stor chans hitta överlevande

- Arbetet kommer att pågå minst fem dagar, kanske en vecka. Tidigare erfarenheter visar att chansen är stor att hitta överlevande, sade Gabi Ofir, som leder den specialstyrka som Israel ofta skickar till exempelvis jordbävningsområden.

Enligt Ofir hade fyra människor hittats levande under natten.

Räddningsarbetarna tvingas arbeta mycket försiktigt och gräva för hand för att inte orsaka ytterligare ras i den demolerade byggnaden.

Annika Sohlander