”Kuppförsök” i före detta Sovjetrepublik

Tusen elitsoldater förskansade på bas i Georgien

NYHETER

MOSKVA

En georgisk armébataljon förskansade sig på fredagen på en bas utanför Tbilisi i vad landets säkerhetsminister kallade ett kuppförsök.

Soldaterna själva sade sig enbart protestera mot usla levnadsvillkor.

På kvällen sade president Eduard Sjevardnadze efter samtal med myteristerna att de lovat att ”snart” återvända till sin förläggning.

Omkring 1 000 soldater ur ett elitförband med krigserfarenhet från utbrytarrepubliken Abchazien tog sig på morgonen utan tillstånd till en armébas i byn Muchtrovani, 25 kilometer från huvudstaden Tbilisi.

När militäråklagaren närmade sig basen för att förhandla blev hans bil beskjuten. Ingen skadades, men säkerhetsministern Vachtang Kuteladze betecknade ändå det inträffade som ett kuppförsök.

Armén sattes i beredskap, basen omringades av regeringstrogna trupper och säkerheten förstärktes kring parlamentet och statskansliet.

Ett år utan lön

I en tv-intervju sade två soldater att deras agerande beror på de ekonomiska förhållandena.

- Myndigheterna har fyllt sina fickor med folkets blod. De bryr sig inte om oss. Det här är det enda sättet för oss att få uppmärksamhet, sade en av dem enligt nyhetsbyrån Reuters.

Soldaterna har stöd av anhöriga och andra civila som försökt hindra myndigheterna att nå fram till basen. Tamuna Sjanidze, hustru till bataljonschefen, förklarar att makens trupper inte fått lön på 13 månader.

- De tvingas ge sitt blod för att föda sina familjer och tjäna lite pengar, säger Sjanidze, med hänvisning till att soldaterna tjänat extra på att donera blod.

Förutom skotten mot militäråklagaren rapporterades inga oroligheter.

Oroligt 1990-tal

Georgien har haft ett oroligt decennium sedan Sovjetunionens upplösning, med blodiga inbördesstrider i Nordossetien och Abchazien. Diktatorn Zviad Gamsachurdia störtades 1992 i en statskupp. Han ersattes av Sovjets tidigare utrikesminister, Eduard Sjevardnadze, som sedan själv utsatts för flera kupp- och mordförsök.

Den nu 73-årige Sjevardnadze är allmänt impopulär, men i avsaknad av en naturlig efterträdare befarar många nya oroligheter om han skulle avgå.

President Sjevardnadze mötte på fredagen de upproriska soldaternas ledare.

- Soldaterna, officerarna och generalerna kommer att vända tillbaka till sin garnison, sade han efteråt till den statliga georgiska televisionen. En officer som stod bredvid hördes säga att soldaterna hade lovat att återvända under lördagen.

Wiktor Nummelin/TT