”Vi är oroliga för gisslans säkerhet”

Svenske ambassadören träffade rebelledare

NYHETER

I dag träffade Sveriges ambassadör i Uganda, Hans Andersson den kongolesiska rebelledaren Jean-Pierre Bemba i den ugandiska huvudstaden Kampala.

- Han har framfört vårt budskap till Bemba att vi är oroliga för gisslans säkerhet och att han underströk förhandlingslinjen och vikten av att undvika våld, säger Åsa Arvidsson på UD:s pressjour.

Bemba förklarade att man inte avsåg att använda våld vid en eventuell fritagning av gisslan.

- Dessutom så ansåg han sig veta vilken mai mai-grupp som tagit gisslan, säger Åsa Arvidsson.

Bemba uppges ha goda kontakter med personer inom mai mai-milisen, som ligger bakom kidnappningen av svensken och 23 thailändare.

Vädjade i bandupptagning

Tidigare i veckan vädjade svensken i en bandupptagning, som människorättsorganisationen Human Right Watch tagit del av, om en fredlig lösning på dramat.

- Överväg inte ens att bruka våld som en möjlighet att få oss fria. Våld kommer att äventyra våra liv, sade svensken.

Sedan dess har ingen ny kontakt fåtts med den kidnappade. Den thailändske ambassadören i Nairobi har nu anlänt till Kampala och kommer att leda förhandlingarna med milisen. Även mannens pappa har kommit till orten.

Arbetar för skogsbolag

Svensken, som arbetar för ett thailändskt skogsbolag, togs som gisslan på onsdagen förra veckan.

Mai mai-milisen vill få ut utländska intressen ur landet och har bland annat krävt att ugandiska trupper, tillsammans med trupper ur den kongolesiska motståndsrörelsen FLC, ska dra sig ur nordöstra Kongo.

GISSLAN I KONGO

Annika Sohlander, TT