260 000 kronor - för att begravas

Nils Haglund rasar mot kyrkans avgifter

NYHETER

Du kan tvingas betala hundratusentals kronor i begravningsavgift - trots att du inte är med i kyrkan

Det beror helt på var du bor.

- Det är fantastiskt mycket pengar. Jag skulle kunna köpa en bättre bil, säger Nils Haglund i Rimforsa i Östergötland.

Foto: BENGT ARNE IGNELL
INTE MEDLEMMAR Nils Haglund i Rimforsa är upprörd över den nya begravningsavgiften. Trots att de inte är medlemmar i krykan tvingas han och hans fru betala över 100 000 kr i begravningavgift.

Nils och Birgitta Haglund och många andra svenskar ryggade till när de fick deklarationsbeskedet. För första gången står det i år hur mycket vi betalar i avgifter till kyrkan.

För pensionärsparet Haglund betyder det drygt tusen kronor om året. Pengarna måste betalas, fast Nils och Birgitta gått ur Svenska kyrkan sedan länge.

Om de placerat pengarna på banken i stället hade det blivit en ansenlig summa. Drygt 100 000 kronor på 50 år, visar en uträkning som Ikanobankens familjeekonom gjort åt Aftonbladet.

Lyckligt lottade

De är ändå lyckligt lottade. I Torshälla församling, där de bodde förra året, är begravningsavgiften låg jämfört med andra delar av landet.

- Vår avgift måste vara tiodubbel mot det man får igen. Det kan aldrig kosta så här mycket med en kremering, säger Nils Haglund.

Om Haglunds bott i Blomskogs församling i Årjäng, där begravningsavgiften är högst i landet, skulle kapitalet ha vuxit till 460 000 kronor på 50 år.

- Vi har få som betalar skatt och så har vi byggt två nya kyrkogårdar de senaste åren. Men det största problemet är att vi har så få skattekronor, säger Erik Arvidsson, s, kyrkonämndens ordförande i Blomskog.

- Jag tycker att det är skumt att det kallas en avgift när det i själva verket är en skatt, säger Nils Haglund.

Församlingarna får själva bestämma nivån på begravningsavgifterna. Runt Stockholm är det billigast.

Billigaste och dyraste församlingarna

Så mycket kostar begravningen

I STÄLLET FÖR SKATT

Klas Elfving