Nancy, 77, blev av med hela sin pension - i mataffären

Ficktjuvar länsade kontot på 6 000 kronor

NYHETER

Nancy Lindblad, 76, blev i går bestulen på hela sin pension.

En man distraherade henne och en annan tog plånboken ur handväskan som stod öppen på rullatorn.

- Det är klart att jag är arg på dom. Och på mig själv. Och jag är mycket ledsen, säger hon.

Foto: LASSE ALLARD
har bara en krona kvar Nancy Lindblad skulle handla mat till en middag. En man distraherade henne medan den andre tog plånboken ur handväskan som hängde på rullatorn. - Det är klart att jag är arg på dom. Och jag är mycket ledsen, säger hon.

Hon har lyssnat på varningarna i radio och tv. Hon har pratat med en granne i servicehuset i Kista som blivit av med sin plånbok och visst har hon försökt att hålla uppsikt.

- Men inne på Konsum en förmiddag? Inte där, inte, säger hon, torkar en tår.

Skulle handla middagsmat

Nancy Linblad hade tagit ut 300 kronor vid en bankomat. Hon gick in på Konsum i Kista centrum för att handla och hon handlade mycket. I morgon hade hon tänkt att ha en morsdagsmiddag för ett par av barnen och några av barnbarnen.

- En gammeldags hemmamiddag med sill och potatis och sedan en stek och en efterrätt.

När hon kom fram till kassan och började leta efter plånboken var den borta och det var då hon erinrade sig mannen som ställt sig bredvid henne vid fiskkonserverna. Han hade tagit ner en burk krabba och frågade henne på bruten svenska om burken innehöll gris.

Han stod mellan henne och hennes rullator och bara någon meter bort stod en kamrat till honom.

När Nancy Lindblad förklarade att det var krabba i burken ställde han tillbaka den och de två gick därifrån. Och hon fortsatte sin handlingsrunda.

Hon fick lämna sin varuvagn och hon fick hjälp att tillkalla en väktare.

Hittade kontokoden

- Han följde mig hem och hjälpte mig att göra en polisanmälan. Vi ringde också banken och där kunde de bara konstatera, att det inte längre fanns några pengar på mitt konto.

- Jag är ju en gammal kvinna och jag har haft ett par hjärnblödningar. Därför har jag svårt med sifferminnet och hade kvar lappen med kontokoden i plånboken. De hittade tydligen den, säger Nancy Lindblad.

Hon hade 6 200 kronor på kontot. I går kväll hade hon en krona hemma.

Mannen som pratade med henne beskriver hon som att vara mellan 35 och 40 år, kanske yngre, orakad, något ovårdad, sliten, mörkt och halvlångt hår. Hans kamrat har hon ingen uppfattning om.

Under veckan mellan den 18 och 25 maj anmäldes 194 fickstölder till City-polisen i Stockholm.

Per-Iwar Sohlström