Han filmade hela bröllopstragedin

David var inhyrd som festfotograf

1 av 2
Ögonblicket före Bruden Keren Sror dansar bland bröllopsgästerna.
NYHETER

Assi och Keren Sror hade just förklarats som man och hustru.

Genom att krossa ett glas under sin fot markerade Assi att bröllopsceremonin var över och att festen kunde börja.

Gästerna lyfte jublande upp brudgummen på sina armar och strömmade ut på dansgolvet.

Minuten senare rasade golvet under dem.

Paret hade planerat att gifta sig på en kibbutz i Jerusalems utkanter, nära Västbanken. I sista stund ändrade de sig och flyttade festen till nöjespalatset Versailles inne i Jerusalem.

Risken för palestinska terrordåd hade fått paret på andra tankar.

I går kväll var det äntligen dags. Nästan 700 vänner och släktingar var inbjudna för att ta del av deras lycka. För att föreviga festen hade bröllopsfotografen David Amronin hyrts in.

Visades gång på gång

Men i stället för att dokumentera ett ungt pars lyckligaste dag fastnade den största katastrofen i Israels historia på hans film.

Den fruktansvärda videosekvensen visades i går kväll gång på gång världen över.

Assi och Keren Sror hade just blivit man och hustru. De kysste varandra under den traditionella judiska bröllopsbaldakinen och släktingarna överöste paret med rosenblad.

Assi krossade ett glas under sin fot. Festen hade börjat och några av Assis vänner lyfte jublande upp honom på sina axlar.

Gästerna började strömma ut på dansgolvet för att dansa till den medryckande musiken.

I de sista sekvensern panorerar Amronins kamera över dansgolvet. Lyckliga ansikten, förälskade par, uppspelta tonåringar passerar förbi - innan avgrunden öppnar sig.

Golvet rasade och trycket krossade även golven på de två underliggande våningarna. Sekunderna innan tragedin kunde gästerna tydligt känna att golvet gungade.

- Vi dansade och golvet började luta, så jag gick till toppen av lutningen och fortsatte att dansa, berättar Leah Hassin, 49, för CNN.

- Men det lutade bara mer. Plötsligt förstod jag att det ingenting fanns under mina fötter. Jag rullade i genom luften som om jag hoppade fallskärm, men det fanns ingen fallskärm.

I går summerade Israel katastrofen och fortsatte att leta efter överlevande.

Minst 30 människor är döda. 350 skadades många av dem allvarligt. Över 200 är fortfarande kvar på sjukhus.

Dödssiffran väntas stiga

Och dödssiffran väntas stiga. Först om några dagar väntas räddningsenheterna, som vanligtvis skickas till jordbävningskatastrofer världen över, nå ner till de djupast begravna offren. Så många som 50 människor kan finnas kvar under rasmassorna.

Polisen har dragit i gång en jätteutredning för att finna orsaken. Byggfusk och konstruktionsfel tros ligga bakom tragedin.

Enligt uppgifter i Jerusalem Post hade katastrofen kunnat undvikas. Yosef Lankari som firade sin dotters bröllop i lokalen förra helgen reagerade på att golvet skakade.

- När jag satt bland de andra gästerna kände jag hur byggnaden skakade och sa till dem att det här är en jordbävning. De sa att det var omöjligt, kanske det berodde på dansen, säger Yosef Lankari.

Han ringde husets ägare under festen. Ägaren valde att inte lyssna på varningen.

- I telefon sade de till mig att jag var full, men jag var inte alls berusad, säger Yosef Lankari.

BRÖLLOPS-KATASTROFEN

Jens Kärrman