”Landet splittras om ni störtar mig”

Indonesiens president allt mer pressad

1 av 2 | Foto: AP
JAKARTA I DAG President Abdurrahman Wahid eskorteras av sin dotter Zanubba och överste Room Effendi till presskonferensen i dag. Det var lugnt i huvudstaden sedan Wahid förklarat att han inte proklamerar undantagstillstånd.
NYHETER

JAKARTA

Indonesiens åldrige president Abdurrahman Wahid varnade på lördagen för att hans anhängare kan orsaka kaos om han störtas. Men han verkställde inte sitt hot om undantagstillstånd då ett ultimatum till vicepresidenten löpte ut.

Wahid, som anklagas både för grov korruption och inkompetens, försöker tvinga parlamentet att avstå från riksrätt mot honom.

Hans mäktiga rival, vicepresident Megawati Sukarnoputri, lät ännu på lördagen allt hänga i luften genom att inte svara på Wahids förslag om maktdelning. Wahid hade hotat med undantagstillstånd om hon inte lämnade besked före klockan tio på lördagsmorgonen.

Allt fler missnöjda

Kompromissen innebar att Megawati skulle bli regeringschef i stället för Wahid. Denne skulle bara sitta kvar som president. Det var inte säkert att Megawati, som har stöd av den mäktiga militären, skulle nöja sig med detta.

Allt fler är missnöjda med Wahids styre, som hotar störta Indonesien tillbaka i kaos.

Presidenten har en stor muslimsk anhängarskara som riskerar att protestera om han avsätts.

Presskonferens i morse

Han har väckt missnöje hos vicepresidenten och många andra med sin tendens att utebli från viktiga regeringsmöten och resa bort då kriser skärps.

Wahid hade utlovat presskonferensen till klockan tio (fem svensk tid), samma tid som ultimatum löpte ut. Han kom först en timme senare, direkt från en läkarundersökning.

"Landet kan splittras"

Det blev ett kort möte med massmedierna. Wahid varnade för att landet kan splittras om parlamentet driver igenom sin önskan att ställa honom inför riksrätt. Han hänvisade till att han har massor av anhängare i provinserna Aceh och Östra Java.

Man måste ta det här på allvar, sade han innan han lämnade presskonferensen utan att svara på frågor.

TT-AFP