Ches fotograf död

Alberta Korda tjänade aldrig något på sin legendariska bild

NYHETER

Mannen bakom ett av världens mest välkända porträtt är död.

Fotografen Alberto Korda tog bilden av revolutionären Che Guevara som prytt miljontals väggar och kläder i decennier.

Korda blev 72 år och fick aldrig några royaltys för bilden.

Foto: AP
Alberto Korda framför sin världsberömda bild av Che Guevara som blev en ikon för vänsterrörelsen.

Alberto Korda hette egentligen Alberto Diaz Gutierrez och dog av en hjärtattack i Paris, där han för tillfället hade en utställning.

Han arbetade för den kubanska tidningen Revolucion efter att Fidel Castro tog makten på Kuba 1959 när han tog bilden, som senare blev känd världen över. Tidningen valde vid tillfället att inte publicera den.

Fidels egen fotograf

Senare blev Korda Castros personliga fotograf.

– Det är en stor förlust för den kubanska kulturen. Han var en av de främsta skildrarna av revolutionen, sa den kubanske fotografen Liborio Noval till BBC.

Korda tog bilden av Che Guevara vid en minneshögtid i mars 1960. Che Guevara steg upp på podiet och tittade ut över publiken. Korda tog två snabba foton, varav en senare blev den legendariska bilden av honom iförd basker, drömskt blickande in i fjärran.

Refuserades av tidningen

Tidningen Revolucion ville inte ha bilden utan valde i stället att publicera bilder av Fidel Castro och de franska författarna Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir.

Men Korda insåg vilken bra bild han tagit och behöll den uppsatt på sin egen vägg i sju år tills en italiensk journalist en dag fick syn på den.

Symbol för vänstern

Korda lät italienaren ta bilden och när Che Guevara fem månader senare blev dödad, publicerades bilden som en affisch i Italien.

Den blev snabbt en av de mest välkända symbolerna för vänsterrörelsens revolution och har efter det blivit tryckt på ett otal t-shirts, fanor och affischer.

Trots att Korda var den som tog bilden och ägde negativet fick han aldrig några royaltys för bilden som av konstkännare har kallats det ”mest välkända fotografiet i världen och en symbol för 1900-talet”.

Stämde spritbolag

Korda själv var glad att bilden användes på fanor i revolutionens tjänst men när en sprittillverkare använde bilden i en annons i fjol var måttet rågat.

Han påbörjade en process för att få ersättning för bilden i London.

”Som anhängare till de ideal som Che Guevara dog för så har jag inget emot spridandet av bilden till hans minne och för social rättvisa i världen”, sa Korda hösten 2000.

”Men kategoriskt är jag emot exploaterandet av Che´s bild för att marknadsföra varor som sprit, eller i något annat syfte som rackar ner på hans minne”.

Skänkte skadeståndet

Korda fick nyligen genom en juridisk uppgörelse 50 000 dollar som han skänkte till den kubanska sjukvården.

- Om Che hade levt så hade han gjort samma sak, sa Korda till Reuters då.

Bland Kordas fotografier från tiden för revolutionen finns andra minnesvärda bilder. Bland annat av de segrande rebellerna när de kom till Havanna.

Han tog också en mängd bilder av Fidel Castro när han spelade golf eller fiskade med Che Guevara. Andra bilder som kan bli historiska är Castro i författaren Ernest Hemingways sällskap och Castro stirrandes på en tiger på ett Zoo i New York.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM