65-årig pensionär ledde rysk hackerliga

Stal pengar från västerlänningars kreditkort

NYHETER

Rysk polis har gripit en liga av organiserade datahackers.

Gruppen som arbetade från Ryssland hackade sig in i datorer och stal sedan pengar från västerlänningars kreditkort.

Ledare för ligan är en 63-årig pensionär som nu riskerar 10 års fängelse.

Den brottsliga verksamheten leddes av 63-åringen från så kallade internetcaféer runt om i Moskva. Ligan bestod totalt av fem personer vars syfte var att tjäna stora pengar genom att göra dataintrång och därefter rensa tillgångar på kreditkort, uppger BBC.

En genomsnittlig rysk pensionär får runt 800 kronor i månaden, något som den gripne liga-ledaren inte var nöjd med. Efter att i många år ha jobbat som dataprogrammerare vid en rysk myndighet tyckte han att hans pension var i skralaste laget.

Före detta polisman

Därför kom han tillsammans med en före detta polisman och ytterligare tre män överens om att göra ett klipp. Planen var att stjäla de uppgifter från västerlänningars kreditkort som hade lämnats på nätet.

Genom att upprätta en falsk internetsajt som sålde värdelös information om ryskt timmer, lyckades de kanalisera de pengar de kom över tillbaka till Moskva där de kunde plocka ut dem.

Tio års fängelse

Nu riskerar ligans ledare att dömas till 10 års fängelse för bedrägerierna.

– Det här fallet spräcker verkligen myten om att alla datahackers är genier i 15-årsåldern, sa Dimitri Chepchugov, chef för avdelningen för internetbedrägerier vid Moskvapolisen, till BBC.

- Här handlade det inte om några romantiska drömmar utan de var enbart ute efter att tjäna pengar, sa han.

Samtidigt förklarade han att han på sätt och vis förstår att det finns ett missnöje över nivån på pensionerna som ligger mycket lågt i dag.

Kom över 105 000 kronor

Gruppen hann komma över ungefär 10 000 dollar, motsvarande drygt 105000 kronor, och förberedde ytterligare stölder på 30 000 dollar innan polisen upptäckte deras verksamhet och grep dem.

Moskvapolisen uppskattar att de elektroniska bedrägerierna i Moskva i genomsnitt kostar företagen mellan 12-15 dollar varje månad i genomsnitt.

Ryska hackers har legat bakom några av de djärvaste bedrägerierna hittills i cyberspace. Exempelvis blev matematikern Vladimir Levin dömd för tre års fängelse i Florida 1988 för att ha hackat sig in och lyckats överföra runt 12 miljarder dollar från en bank till sig själv.

Annika Sohlander