Pris-chock på charterresor

10-30 procent dyrare än förra året

NYHETER

Priserna på charterresor chockhöjs i vinter.

En Thailandresa blir upp till 10 000 kronor dyrare för en familj på fyra personer.

Foto: MIKAEL JÄGERBRAND
PRISERNA CHOCKHÖJS Thailand är ett av de charterresemål som drabbas hårdast av prishöjningarna i vinter. För en familj kan resan bli 10 000 kronor dyrare.

Charterkatalogerna för hösten och vintern har nyligen kommit från tryckerierna.

Om bilderna av resmålen är lika förföriska som vanligt, så är det värre med priserna, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort.

10 000 dyrare för en familj

Sedan förra vintern har priserna ökat med 10-30 procent. Mest stiger priserna på fjärran resmål som Thailand. Men även en charterklassiker som Kanarieöarna bjuder på en obehaglig överraskning i form av omkring tio procent dyrare resor än förra året.

Påslagen betyder att det blir ungefär 5 000 till 10 000 kronor dyrare för en familj på fyra personer att resa till Thailand. Reser samma familj till Kanarieöarna stannar höjningen vid mellan 1 400 och 3 200 kronor.

Charterbolagen hävdar att påslagen endast marginellt ökar deras vinster. Chockhöjningen beror enligt reseföretagen på dyrare flygbränsle, låg kronkurs i förhållande till dollarn samt högre hotellkostnader.

Vinterresande har god ekonomi

Prisökningarna kan göra att efterfrågan på långresor minskar, tror resebranschen. Därför har exempelvis Fritidsresor valt en försiktig linje med ett utökat program på Kanarieöarna som alternativ för priskänsliga.

Konkurrenten Apollo hoppas att antalet resenärer till exempelvis Thailand inte ska minska trots chockhöjningen.

- Vinterns långresenärer är en målgrupp som generellt har ganska god ekonomi, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo, till DN.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM