De var nära att göra sig till var mans fiende

NYHETER

Miljöpartiet vet verkligen hur man gör sig poppis.

De vill inte satsa en enda krona på nya vägar.

Och de har en minst sagt tvehågsen inställning till att tjäna pengar.

Miljöpartiet, som just nu kongressar i Luleå, har inget bekvämlighetsavstånd till den 4-procentspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte. Det la inga hinder i vägen i går när partiet rockade loss i det ena beslutet egendomligare än det andra.

Banksparande skulle förbjudas

Först sa man med knapp majoritet ja till en motion skriven av fundisen Laszlo Gönczi.

Enligt beslutet skulle alla former av kapitalförvaltning, exempelvis banksparande, aktier och obligationer förbjudas i framtiden.

I alla fall om man tjänade pengar på det och varför skulle man annars hålla på?

Hade beslutet omsatts i praktiken hade miljöpartiet blivit var mans fiende. Sedan i höstas förvaltar varje vuxen människa ett kapital som man undantagslöst hoppas tjäna så mycket pengar som möjligt på - premiepensionen.

Utan att tjäna pengar på pensionskapitalet minskar det i värde.

Den inflation som hittills alltid följt mänskligheten åt gröper vare sig man vill det eller ej ur värdet på pengarna.

Beslutet ändrades

Efter krismöten i partiledningen genomfördes sent i går kväll en ny omröstning om motionen. Den här gången blev beslutet det motsatta.

Man ska kunna tjäna pengar på aktier och obligationer även i miljöpartiets Sverige.

Beslut nummer två gäller tilldelningen av pengar till trafiken. Miljöpartiet vill inte satsa en enda krona på nya vägar i Sverige. Sex miljarder vill partiet sätta av till mitträcken på gamla vägar, 90 miljarder till järnvägar.

Men alltså inte en enda krona till nybyggen. Det är nästan lika dumt som att döma folk till att leva på skruttig pension.

Det innebär nämligen att utvecklingen ska stå helt still. Folk ska bo där de bor och åka på de vägar som finns.

Det är inte ett beslut som anstår ett parti i Sveriges riksdag. Inte bara för att det är tossigt, vansinnigt och uppåt väggarna. Utan för att det är utopiskt. Förändring är mänsklighetens normaltillstånd.

Världsfrånvända skogsmullar

Besluten på miljöpartiets kongress sätter också fokus på det problem som dyker upp på varenda stämma oavsett om den kallas landsmöte, kongress eller riksting. Det är diskrepansen mellan partiledning och fotfolk.

Partiernas ledning ligger alltid i någon slags allmänt accepterad och politiskt korrekt mittfåra. Fotfolket motsvarar i högre grad allmänhetens uppfattning om partiet.

I det här fallet att miljöpartiet är lätt världsfrånvända men sympatiska skogsmullar.

Men inte ens skogsmullar kan väl tycka att vi ska bosätta oss precis där mormor bodde?