6 000 sörjande hedrade de döda

Offren för minibussolyckan begravdes i Södertälje

1 av 4 | Foto: STEFAN MATTSSON
ishallen blev en kyrka 6 000 sörjande från hela Sverige och norra Europa hade kommit för att ta ett sista farväl av de fyra ungdomar som omkom i en minibussolycka förra veckan. För att få plats med alla sörjande hölls ceremonin i Scaniarinken i Södertälje.
NYHETER

SÖDERTÄLJE

Det blev Sveriges mest besökta begravning. Tårarna tog aldrig slut när 6 000 sörjande i går fyllde Scaniarinken.

- Jag önskar att jag hade vingar så jag kunde hälsa på i himlen, sa Daniel Senkal, 19, som miste bäste vännen Artin Kesenci, 18, i minibussolyckan.

Folk hade vallfärdat från hela Sverige och norra Europa för att hedra de fyra omkomna syrianska ungdomarna som avled förra söndagen.

Framme vid podiet stod fyra vita kistor med vita rosor, nejlikor och gerbera ovanpå. Bakom och runt omkring fanns röda nejlikor och gula rosor, den syrianska flaggans färger.

"Han ville bli polis"

- Vi hade så många underbara stunder tillsammans tills du försvann. Varför gick allt så snabbt?, frågade Artins syster Diana, 12, när hon ställde sig vid mikrofonen.

Under hela lördagen bar hon broderns studentmössa. I famnen bar hon en nalle som hon tänkte ge honom i studentpresent samt en volleyboll.

- Han ville bli polis.

Två biskopar från den syrisk-ortodoxa kyrkan och 25 präster höll i förrättningen som tog drygt två timmar.

Klasskamraten Daniel Senkal höll ett gripande tal.

- Jag önskar att de aldrig hade åkt. De hamnade i diket och fortsätter nu till himlen. Artin, jag älskar dig. Jag undrar om jag någonsin kommer att vakna ur denna mardröm. Jag önskar att jag hade vingar så att jag kunde hälsa på. Jag fick aldrig bära dig på ditt bröllop. Nu får jag bära din kista.

De tusentals församlade fick lyssna på "Vem kan segla för utan vind, vem kan ro utan åror?" framförd av Clarissa Krabbe, 30. Till sin hjälp hade hon ungdomskören från S:t Afrems församling.

- Jag träffade dem varje vecka på Fornbacka fritidsgård. Det som hänt är tragiskt och påverkar oss alla, säger Clarissa.

Var på väg hem från idrottsturnering

De fyra syrianska ungdomarna var på väg hem från en volleybollturnering i Göteborg när olyckan inträffade. De var en halvtimme från hemmen när föraren slumrade till vid ratten.

- Händelsen bör vara en läxa för alla ungdomar. Kör försiktigt, sa fader Gabriel Bar Qashisho från S:t Jakops församling.

De fyra var alla idrottsintresserade och duktiga i skolan. De anlitades av organisationer som föredömen för jämnåriga och yngre i sitt bostadsområde.

- De har med guldbokstäver inristat sina namn i den syrisk-ortodoxa kyrkan, sa biskop Mor Julios Ablahad G Shabo.

Fredrik Engström