"Kungen är den ende som kan hjälpa Sigvard"

Ex-prinsens juridiska ombud slår tillbaka mot hovet

1 av 2
STRIDEN OM PRINSTITELN GÅR VIDARE Kungen är den ende som kan ge Sigvard Bernadotte prinstiteln tillbaka. Det menar ex-prinsens juridiska ombud efter hovets debattartikel i går. - Hovets agerande är märkligt, säger Sigvad Bernadotte.
NYHETER

Sigvard Bernadottes sista önskan om att bli prins blir inte uppfylld.

Kungens jurist säger nej i en debattartikel.

- Ja, jag såg att min brorson låg bakom en insändare i Dagens Nyheter. Det är märkligt att hovet agerar så, säger Sigvard Bernadotte.

Kungens jurist Bengt Ljungqvist skriver att kungen inte kan ändra beslutet från 1934.

Sigvard hade då gift sig i London utan godkännande av dåvarande kungen, Gustaf V, och dåvarande regeringen. Därför miste han sin rätt som arvprins.

Bengt Ljungqvist skriver:

"Vår nuvarande konung har med respekt för sina företrädares och tidigare regeringars beslut, inte reviderat eller företagit någon omtolkning av dessa beslut som fattades långt före hans tid som monark och med en annan grundlag."

Han skriver också:

"Konungen äger för övrigt inte rätt att ändra beslut tagna i stadsrådet oavsett om det är beslut från hans företrädares tid eller senare".

Förvånad över artikeln

Sigvard Bernadotte, 93, har anmält till Europadomstolen att han vill ha tillbaka sin prinstitel och att han anser att titeln tillhör hans mänskliga rättighet eftersom han är född till titeln.

Han var i går förvånad över debattartikeln. Till Aftonbladet säger han:

- Det är så mycket som är märkligt med det här med min titel, om man säger så. Det är många som jag pratat med som tycker det.

"Jag vill dö som prins"

- Jag har sagt, att jag är född som prins och vill dö som prins. I övrigt har jag inga mer kommentarer i dag.

Sigvard Bernadottes juridiska ombud Eva-Maj Mühlenbock säger:

- Det mest allvarliga felet är att artikeln inte alls berör den aktuella frågan, nämligen rätten till sitt namn och bördstiteln. Vi anser att titeln prins ingår i Sigvard Bernadottes namn.

- Något annat önskemål har inte heller prins Sigvard.

- Bördstiteln prins, det som han är född till, kan man inte ta ifrån någon. Däremot rätten till kronan, arvsrätten, kunde man ta ifrån honom och det har vi inga synpunkter på. Han har heller inga önskemål om rätt till kronan.

"Bara kungen kan ändra beslutet"

- Det anges i artikeln att kungen inte skulle ha rätt att ändra på beslutet från 1934. Det är inte korrekt.

- Tvärtom är det så, att det är kungen, enbart kungen, som kan ändra, eller omtolka det aktuella beslutet.

Det som alltså är viktigt, enligt Eva-Maj Mühlenbock och Sigvard Bernadotte, är att han inte gör några som helst anspråk på att återfå titeln och ställningen "arvprins". Då skulle han kunna göra anspråk på att bli kung.

Det vill han inte.

Han vill dö som han föddes. Som prins.

Aftonbladet lördag:

Per-Iwar Sohlström