Tog lyckopiller – mördade frun

Nu frias 76-årig man i unik dom

NYHETER

Det var lyckopillrens fel att en äldre man ströp sin hustru och försökte ta livet av sig själv.

Det slog en domare i Australien nyligen fast.

i Juli blir David Hawkins, 76, friad från sitt fängelsestraff - en dom som kan få konsekvenser över hela världen.

Ett antidepressivt läkemedel av samma typ som Prozac sägs nu vara orsaken till att en fridfull, laglydig man mördade sin fru genom strypning för att sedan försöka ta livet av sig själv, skriver The Guardian.

Beslutet i Högsta domstolen i New South Wales att frige honom från det fängelsestraff han avtjänar för dråp har väckt reaktioner över hela världen. Enligt beslutet var Hawkins inte sig själv när han utförde de fruktansvärda handlingarna.

- Om han inte tagit det antidepressiva läkemedlet på morgonen den 1 augusti 1999 hade Mrs Hawkins sannolikt varit i livet, sade domaren Barry O´Keefe i ett utlåtande.

Flyttade till barnen

David Hawkins, ursprungligen från Storbritannien, emigrerade till Australien med sin familj på 60-talet.

Paret Hawkins bodde i Tumbarumba, dit de hade flyttat för att komma närmare sin dotter och barnbarn men i december 1995 dog deras yngre dotter av bröstcancer. Deras äldre dotter flyttade då och makarna Hawkins förberedde sig på att flytta efter och försökte sälja sitt hem. Det tog dem fyra år.

Hawkins hade blivit ordinerad Zoloft, så kallade lyckopiller, efter att dottern dött men kände sig oroad av effekten. Han kände sig som om han ”gick en bit över marken” så han slutade.

Kunde inte sova

När husförsäljningen närmade sig blev han åter deprimerad och fick ångest. Därför blev han ordinerad Zoloft en gång till.

Enligt han eget vittnesmål tog Hawkins natten för mordet en tablett Zoloft eftersom han inte kunde sova. I en intervju berättar han om vad som hände:

”Jag var illa däran den kvällen. Jag hade tagit Panadol. Jag kunde inte sova och fick panik. Jag bara existerade, jag kunde inte, kunde inte, kunde inte... fungera normalt så jag tog en Zoloft och gick och lade mig och väntade. När medicinen inte verkade kan jag ha tagit fler tabletter, det måste jag ha gjort”, sa han.

Allt som allt visade det sig att han tagit 250 mg. Den normala dosen är 50 mg som gradvis kan ökas till 200 mg per dag.

Mördade frun utan anledning

På morgonen gick Hawkins ut för att hämta in ved när han mötte sin fru i dörren.

- Helt plötsligt gick jag bärsärkagång. Jag kan vagt minnas hur jag skrek och domderade. Jag har aldrig blivit så förr, sa Hawkins till polisen.

Därefter har han berättat hur han tyckte att han såg sitt eget ansikte i stället för sin frus och ströp henne till döds. Efter det försökte han gasa ihjäl sig själv i bilen efter att han ringt polisen och erkänt vad han gjort med sin fru. Han fullföljde dock inte självmordet av hänsyn till sina döttrar som skulle förlora både sin mor och far samtidigt.

Historisk dom

Det här är första gången någonsin som läkemedel som Prozac och i det här fallet Lustral, som är det australiensiska namnet på läkemedlet, får skulden i en rättegång.

Domen kommer att vara vägledande för mängder av civila mål mot läkemedelsföretag. Anhöriga till såväl sådana som tagit livet av sig som till de som mördat har aldrig lyckats bevisa att antidepressiva läkemedel kan ligga bakom det som hänt, uppger Guardian.

Fallet med David Hawkins har också väckt frågan om säkerheten hos antidepressiva medel. Enbart Prozac har skrivits ut till mer än 38 miljoner människor över hela världen sedan det infördes på 80-talet. Mr Hawkins tog en hög dos av medicinen. Läkemedelsbolagen har alltid framhävt hur riskfria medicinerna är även i högre doser.

Hawkins straff blev redan vid första rättegången reducerat från mord till dråp på grund av att förminskad tillräknelighet. Han erkände brottet.

Hawkins var en till synes lugn och stabil person. Han beskrevs av anhöriga och vänner som en människa som alltid arbetat hårt för att försörja sin familj och som en god far.

Annika Sohlander