"Sluta spara på skolorna"

Föräldrarna i Österåker rasar mot kommunens sparplan

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
strejkledare Åsa Strömstedt är ordförande i föräldraföreningen på Rydboskolan i Österåker. I dag protesterar föräldrarna mot att kommunen planerar en besparing på 14,6 miljoner kronor på skolorna i Österåker. Barnen strejkar från skolan och föräldrarna demonstrerar utanför kommunhuset där politikerna ska fatta beslutet.
NYHETER

Skolorna i Österåker måste spara 14,6 miljoner - annars överskrids budgeten.

Nu rasar föräldrarna. Inga barn kommer att gå till Rydboskolan i dag. Och i eftermiddag ska föräldrarna protestera.

Rydboskolans föräldraförening kommer att göra allt för att stoppa beslutet om att spara 14,5 miljoner. Protestlistor har lämnats in till kommunen, och i dag går inga av de cirka 170 barnen till låg- och mellanstadieskolan Rydbo.

- Dessutom kommer föräldrar från flera skolor att demonstrera utanför kommunhuset i eftermiddag, säger Åsa Strömstedt, ordförande i föräldraföreningen i Rydboskolan.

Beslutet fattas i dag

Men politikerna vägrar att ändra sig. I dag fattas det slutgiltiga beslutet om hur barn- och ungdomsnämnden ska få budgeten att gå ihop.

- Vi kommer att fatta vårt beslut. Jag förstår inte vad föräldrarna håller på med, vi har skolplikt i Sverige. Barnen ska naturligtvis gå i skolan, något annat är inte tänkbart, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Lotta Nystrand (m).

Hon kommer heller inte att möta de demonstrerande.

"Ingen stor summa"

Att skolan nu måste spara bottnar enligt Lotta Nyström i att det under en längre tid setts som okej att överstiga budgeten. Men nu får det vara nog, säger hon och kommunstyrelsens ordförande Björn Molin (m) håller med. De menar också att det inte är någon stor summa som ska sparas jämfört med nämndens budget på 440 miljoner.

- Budgeten ska hållas. Så är det bara, säger Björn Molin.

Även han är skeptiskt till föräldrarnas protester, och säger att man inte får sin vilja fram genom att stå och ropa på torget.

"En dumdristig lösning"

Föräldrarna är dock upprörda. Enligt en konsekvensbeskrivning som Rydboskolans föräldraförening sett kommer hälften av den vuxna personalen på skolan att försvinna.

- Alla elevassistenter, alltså alla som hjälper barn med behov av extra stöd, kommer att försvinna. Det innebär att 9 av 18 vuxna tas bort. Det är inte vettigt, säger Cathrin Danielsson, Rydboskolans föräldraförening.

Föräldraföreningen tycker att kommunen ska skära ned på någon annan verksamhet. Skolan har enligt dem blivit sämre och sämre.

- Vi accepterar mycket. Men att skära ned på skolan är en dumdristig och kortsiktig lösning. Det är ju barnen som är vår framtid, säger Cathrin Danielsson.

Maria Gners