Här är det hopplöst att vara groda

Varningsskylten har blivit tjuvarnas favorit

NYHETER

Naturskyddsföreningens vägskyltar som varnar för grodor i Lerum är populära. Så populära att de knappt hinner sättas upp förrän de blir stulna.

- Det senaste skyltparet satt bara uppe i en vecka innan de stals, säger Olov Holmstrand, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lerum.

Foto: MARIE ULLNERT
KVACK, VILKET GRODLIV Hur ska man göra för att komma över vägen? Det frågar sig säkert grodorna i Lerum. Naturskyddsföreningens varningsskyltar som ska rädda grodliv har blivit ett hett byte för tjuvar.

Vägen mellan Nääs och Öjared, utanför Alingsås, är livligt trafikerad av grodor.

Därför finns vägskyltar uppsatta som ska förmå bilister att sakta ner och inte köra på grodorna.

Naturskyddsföreningen i Lerum har satt upp skyltarna som nu funnits där i tre år. Men nu börjar föreningen ledsna. Skyltarna är åtråvärda och stjäls så fort de sätts upp.

Att de är fastsatta med bultar hindrar inte tjuvarna.

Kostar tusen kronor per skylt

- Vid ett tillfälle användes en vinkelslip och nu senast har tjuvarna använt något redskap för att få bort bultarna som håller fast skyltarna, säger Olov Holmstrand, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lerum.

Varje gång en skylt tas bort måste Naturskyddsföreningen köpa en ny som kostar runt en tusenlapp.

- Vi är en ideell förening och har inte råd att betala detta hela tiden och det känns meningslöst att sätta upp nya, säger Olov Holmstrand.

Föreningen kommer nu fortsättningsvis att måla grodvarningsskyltarna direkt på vägbanan.

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM