Bilden som startade rasbråken

1 av 2 | Foto: MANCHESTER EVENING NEWS och AP
WALTER, 76, slogs blodig Krigsveteranen Walter Chamberlain attackerades av ungdomar som sa att han beträtt en "förbjuden zon för vita". Bilderna på den misshandlade Walter visades i tv - och tände rasbråken Oldham utanför Manchester.
NYHETER

LONDON

Bensinbomber, brinnande bilar, blodiga människor, stenkastning, skottsalvor i mörkret.

Det kunde varit en scen från gatustrider i Jerusalem eller Gaza, men de våldsamma upploppen i helgen skedde i den brittiska staden Oldham utanför Manchester.

Drygt 20 personer skadades och minst lika många personer greps i helgen i de värsta rasbråken på länge i Storbritannien.

Sammandrabbningarna var kulmen på flera veckors spänningar mellan vita ungdomar och den stora asiatiska befolkningsgruppen i Oldham.

Bråket startade tidigt på lördagskvällen och pågick hela natten. Upp till 500 ungdomar slogs våldsamt med kravallutrustad polis.

På söndag morgon lugnade situationen ner sig. Men kravallerna tog ny fart natten mot måndag, då upploppsmakarna bland annat satte eld på barrikader man byggt ute på gatorna.

Skadornas omfattning var ännu inte kartlagda på måndag förmiddag. Men ett köpcenter sattes i brand och en lokal tidning som påstods ha varit enögd i sin bevakning anfölls med bensinbomber.

Gäng om upp till 200 personer slogs våldsamt med polis och lugnet återvände först efter fyratiden på måndag morgon. Då hade ytterligare tolv personer gripits.

Allt kan ha haft sin början i det som hände lördagen den 21 april i år.

Misshandlades brutalt

Den 76-årige pensionären och krigsveteranen Walter Chamberlain var på hemväg från en rugbymatch och tog sin vanliga promenadväg genom ett område som domineras av asiater, företrädelsevis från Pakistan och Bangladesh.

Han attackerades av tre ungdomar som förklarade att han just beträtt en "förbjuden zon för vita".

Gamlingen misshandlades sedan brutalt. Ungdomarna rörde inte hans pengar, deras enda motiv tycktes vara att statuera ett exempel och skapa en zon fri från vita besökare i stadsdelen Glodwick.

Bilderna visades upp i tv

Walter Chamberlains sönderslagna ansikte visades sedan upp på bilder i tidningar och tv och blev till ved på den eld av rasbråk som börjat pyra i Oldham.

En belöning på mer än 200 000 kronor utfästes till de som kunde identifiera de tre asiatiska ungdomarna, och siffror från polisens egen statistik höjde tonläget ytterligare:

Av 572 rapporterade rasistiska attacker under förra året var 60 procent av offren vita.

Sen dess har högerextremistiska organisationer försökt provocera fram bråk i Oldham i flera veckor.

Enligt samstämmiga uppgifter var det medlemmar ur gruppen Nationella fronten som gick till attack mot asiaterna i Glodwick-området. De krossade fönster, hotade äldre asiatiska invånare och startade ett stort bråk på puben Live and let live.

Startade upplopp

Cirka 500 asiater startade sedan ett upplopp som utvecklade sig till en kamp mellan dem och en stor styrka kravallpoliser. I natt fortsatte bråken med små skärmytslingar.

Peter Wennman, Caroline Olsson