Fredrik Lindström årets Karamelodist

NYHETER

Årets Karamelodiktstipendium går till komikern Fredrik Lindström.

Vid den traditionella ceremonin i Hagaparken i Solna mottog han som den 19:e i ordningen ett diplom, en rejäl strut karameller och 20 000 kronor ur Povel Ramels hand.

- Det här känns alldeles utmärkt, hedrande och roligt, säger Fredrik Lindström till Ekot.

Foto: BÖRJE THURESSON
Fredrik Lindström belönades.

Det var en mycket lycklig, men förvånad Fredrik Lindström som tidigt i förmiddags tog emot årets Karamelodiktstipendium som varje år delas ut av underhållaren och musikern Povel Ramel. Lindström får priset för att han ”med imponerande färdighet i komisk brisering och språkdissikering har lämnat värdefulla stämplar i svensk underhållningsmylla”.

Och även om Povel Ramel inte hörde till Fredrik Lindströms största favoriter under uppväxten, så har han ändå haft stor betydelse.

- Absolut. Jag är uppvuxen med den humor som den generationen - Povel Ramel och Hasse & Tage - tillhör. Jag tror att de indirekt har betytt väldigt mycket för det man gör, säger Lindström till TT.

Povel Ramel å sin sida bekände att han inte hört radiosatirerna i programmet Hassan som gjorde Fredrik Lindströms namn känt.

- Däremot har jag läst hans språkbok som jag tyckte var rolig. Sedan såg jag tv-programmet om den fiktive Harry Viktor, som jag också tyckte var i rätt anda och skojigt gjort - det räckte, säger han.

Fredrik Lindström har provat på det mesta inom genren underhållning, tv, radio, stå-upp och film. Han blev rikskändis genom radioprogrammet ”Hassan”, där en rad andra framgångsrika svenska komiker startat sin bana i underhållningsbranschen.

Bland hans senare projekt märks långfilmen ”Vuxna människor”, en film där han och kollegan Felix Herngren står för regi, manus och själva agerar som skådespelare. I slutet av sommaren kommer hans senaste film ”Känd från tv”, där Fredrik Lindström driver hårt med företeelser som gratisfester, pratshower och kändisskap. Han har dessutom hunnit med att skriva boken ”Världens dåligaste språk”, där han nyttjar sin kunskap som språkvetare. Boken har blivit en säljsuccé bland fackböcker.

Han är ständigt aktuell i radioprogrammet ”På minuten” i P3 och har den senaste tiden även synts i tv under vinjetterna ”Ingesson” och ”Pentagon”. I skivbranscen ligger han bakom CD:n Matapa, som handlar om skobespisningens inverkan på vardagskulturen och mångfalden.

- Jag uppfattar det här priset som ett bevis på uppskattning, säger Fredrik Lindström till Ekot.

Förra årets karamelodiktstiendiat var sångerskan Robyn. Andra kända stipendiater är Wille Crafoord, Louise Hoffsten, Björn Skifs, Tomas von Brömssen och Magnus Uggla.

Claes Thunblad