”Det är inte sista gången bengaler lyser upp Råsunda”

NYHETER

AIK Tifo deklarerade några dagar innan derbymatchen att de inte skulle arrangera något tifo, ändå bjöd AIK-supportrarna på det vackraste läktarspelet.

En mängd bengaler och hög läktarsång i början av andra halvlek fick Bajen Fans att stå tysta i 20 minuter. Bajenfans bäst i Sverige? Inte på Råsunda i alla fall.

Bengaler är vackert, höjer stämningen och är något som mer än ofta glorifieras i media. Något det sällan skrivs eller pratas om, är hur farligt det är.

Jag skulle inte vilja stå framför en som inte kan hantera denna pyroteknik.

Jag skulle inte vilja få 1 000 grader hett, brinnande fosfor på kroppen eller på vissa klädesplagg som skulle smälta fast i huden.

Att supportrar får mindre brännskador av dessa nödbloss är allmänt känt, men frågan är inte om, utan när en större olycka kommer att ske.

Olycksrisken kommer alltid finnas där. Att smuggla in pyroteknik har visat sig vara ett mindre problem.

Det här var inte första och absolut inte sista gången som bengaler lyst upp Råsunda.

Det bästa sättet att minimera skaderisken är att legalisera bengaler på de allsvenska arenorna. Att ha organiserade läktarspel med bengaler är säkrare än spontana där denna pyroteknik lätt kan hamna i fel händer.

AIK har kanske den bäst fungerande tifo-organisationen, en bra läktare och supportrar som kan hantera denna pyroteknik och som mer än gärna skulle ställa upp på detta.

I skrivande stund vet jag inte hur gårdagens cupfinal gick. Förhoppningsvis är jag fortfarande ute och firar.

Mikael Skogqvist