”För mig är Blåvitt första klass. Punkt slut”

NYHETER

Det är derby, det är allt"

Att möta Örgryte är en av säsongens toppar. Det plockar alltid fram det bästa ur Blåvitts fans och brukar innebära fullpoängare.

På måndag inträffar det som kan få efterdyningar på alla arbetsplatser. Derbyt. Att få på tafsen i ett derby är lika med illamående, ifrågasättande av livets berättigande med mera - fram till dess att det är derby igen.

Ullevi blir fullsatt på måndag. Sittplatserna är slut sedan länge och det är ett tjatande på stan som minner om goda tider. Damen i biljettluckan frågade en kille, när han köpte en rejäl hög med biljetter, om de alla höll på samma lag. "Det finns bara ett lag", sa han. Hon nickade och sa: "Ja, och då lägger jag ner dem i de rätta färgerna", varpå damen lade ner dem i ett rödblått kuvert. "Då lägger jag dem i min blåvita väska", sa han och tjatet var igång.

Det är seriefinal. Mot Örgryte. Laget som spelar bättre fotboll, men aldrig vinner något. Lirarnas lag, eller var det slirarnas?

Det skall bli så skönt att sprinta ifrån i tabellen efter att Gustaf hängt två pytsar på gamle Dick.

En del vill göra politisk sak av det här. Överklass mot arbetarklass. För mig är Blåvitt första klass. Punkt slut.

Plus för Öis är att deras fans är rätt okej. De är inte uppfödda på en vidbränd myt som Gais.

Å andra sidan har de slokande rebellbröderna Birro som spyr galla på Blåvitt så fort de får chansen. Det är inte lätt att ha hamnat fel i tillvaron...

Tre blåvita poäng på måndag - allt annat är en lögn"

Andreas Johansson