Människokött lockar besökare

Omstridd utställning nu i Berlin

NYHETER

En mycket omstridd och annorlunda utställning visas just nu i Berlin i Tyskland.

Skulpturerna är inga vanlig konstföremål - utan av människokött.

Ett av objekten på utställningen med kroppsdelar från människor.

I Berlin visas just den mycket omstridda utställningen Kroppars värld där skulpturerna är gjorda av riktiga människor. För att kroppsdelarna inte ska ruttna är dom indränkta i kåda.

Skaparen av utställningen är den själv utnämnde anatomiartisten Gunther von Hagen. Han menar att utställningen tillåter människor att studera den mänskliga anatomin. Utställningen med mumifierade människor har tidigare visats i Schweiz, Österrike och Japan

Flera donerar sina kroppar

Och många av åskådare är positiva till utställningen. Hittills har fyra hundra personer nappat på idén och kommer själva att donera sin kroppar till utställningen.

– Människor klagar på allt men det här är min inställning och mitt liv och jag bryr mig inte om vad kyrkans inställning, säger Brigitte Burkhardt en av donatorerna. Jag kan göra vad jag vill min kropp och det här har inget med min tro att göra. Här kan jag bli till nytta för andra människor vilket jag inte kan om jag ligger på en kyrkogård.

Kyrkan inte lika positiv

Men alla är inte lika positiva till utställningen. Kyrkan har reagerat mycket starkt.

– I århundrade har forskning av den mänskliga kroppen förekommit men på ett sofistikerat sätt. Varken medicin, biologin eller kemin är i behov av en sådan här utställning, säger Fader Vincens.

Vare sig utställningen kan tillföra vetenskapen något eller inte så är i alla fall många människor se den. Ibland har det varit köer upp till flera timmar bara för att komma in.

Malin Lagerlöf