Flygbolag kan få böta för illegala flyktingar

NYHETER

Nu kan flygbolagen få böta om illegala flyktingar tar sig in i EU. Upp till 45 000 kronor kommer slarv med passkontrollen att kosta.

Men beslutet kritiseras från flera håll.

- Man lägger ett myndighetsansvar på flygbolagens och rederiernas personal, säger Carl Söderbergh, generalsekreterare i svenska Amnesty.

I dag väntas EU:s migrations- och justitieministrar besluta om de så kallade "transportörsböterna", uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Förslaget innebär att flygbolag som bidrar till att släppa in illegala flyktingar i EU genom att slarva med passkontrollerna ska bötfällas.

Med det nya systemet kommer det att bli hopplöst för flyktingar som verkligen behöver skydd att ta sig in i Europa. Det anser bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR och Amnesty International.

- Flera flygbolag, bland annat British Airways, har sagt att de befarar att personalen kommer att tvingas diskriminera utifrån utseende, säger Carl Söderbergh, generalsekreterare i svenska Amnesty till aftonbladet.se.

Enligt Amnesty International är risken stor att även flyktingar som har giltiga skäl kommer att nekas inresa i EU.

- Om man kommer från ett land som Afghanistan eller Somalia är det omöjligt att få med sig giltiga passhandlingar. Och då har de inga möjligheter att komma ombord, säger Carl Söderbergh.

Olika bötesbelopp

Enligt Ekot ska EU:s medlemsländer kunna välja mellan tre olika skalor för böterna.

Sverige vill till exempel ha något lindrigare straff, och nöjer sig med böter på 2 000 kronor per illegal flykting som tar sig in i landet.

I Frankrike vill man däremot ta i med hårdhandskarna, och kommer att bötfälla flygbolagen med upp till 45 000 kronor per flykting.

Kritiken mot förslaget har varit hård, både inom EU och externt.

- Sverige har tidigare sagt att man inte skulle införa sådana här böter. Vi är väldigt ledsna över att de tar avsteg från det man fastslagit, säger Carl Söderbergh.

Maria Saving