15 fälldes för stölder på färjor

NYHETER

Kläder, sprit, kött, cigaretter och smink. Allt försvann ner i personalens fickor.

Med hjälp av videokameror och inhyrda spioner har ett 50-tal av Stena Lines anställda avslöjats som tjuvar.

På förmiddagen i dag dömde Göteborgs tingsrätt 15 före detta anställda på Stena Line till dagsböter eller villkorliga domar.

Ombord på Stena Lines färjor hade det mer eller mindre utvecklats en kultur som gick ut på att stjäla från arbetsgivaren, menar kammaråklagare Thomas Ahlstrand.

I januari i år åtalade han 19 personer som misstänktes för att ha förskingrat upp till 4 785 kronor vardera, skriver Göteborgs-Postens nätupplaga.

Samtliga arbetade ombord på tre av Stena Lines färjor under sommaren 1999.

Fyra av de åtalade friades i dag, medan 15 fälldes. Av dem dömdes fyra för förskingring och elva för det lindrigare brottet undandräkt.

Rätten slog fast att de anställda hade lagt beslag på kläder och smink ur färjornas butiker, livsmedel från köken och sprit och cigaretter från barerna ombord.

Svinn på 40 miljoner

Enligt Stena Lines revisorer uppgår svinnet från färjorna till runt 40 miljoner kronor årligen.

Den liga som fälldes i dag kunde avslöjas med hjälp av ganska raffinerade metoder. Förutom att bevaka butiker och barer med videokameror hade Stena hyrt in spioner från en brittisk detektivfirma.

Totalt avslöjades 50 anställda som tjuvar när materialet hade gåtts igenom. Då var hälften redan uppsagda på grund av arbetsbrist, medan övriga sparkades eller blev uppsagda omgående, skriver GP.

Maria Saving