Nytt tävlingsrace genom Sverige

NYHETER

En ny racingtävling genom Sverige genomfördes i dag.

Vid midnatt fick Norrlandspolisen rapport om att sju tävlingsbilar observerats på vägarna norr om Skellefteå. Tidigt i förmiddags passerade mellan 12 och 15 bilar Uppsala.

- Tävling på väg är oacceptabelt och vi ska göra allt vi kan för att se till att tävlingen inte kan genomföras, säger Staffan Bröske, beredskapshavande polischef i Norrbotten, till aftonbladet.se.

På valborgsmässoafton i år körde ett hundratal lyxbilar i hög fart på E4 mellan Stockholm och Malmö. Bilarna deltog i den olagliga rallytävlingen Gumball. Flera av förarna stoppades i polisens fartkontroller.

Nu är det dags för en ny racingtävling.

Tävlingen heter "Cape to Cape" och har holländska arrangörer. Enligt arrangörens hemsida ska ett 30-tal deltagare i två klasser tävla om att på kortast möjliga tid köra från Nordkap i Norge till Cape Terifa på Spaniens sydkust.

Den sammanlagda körsträckan är 5 800 kilometer.

Helst ska den klaras av på tre dagar.

Strax efter klockan 8.30 i morse passerade mellan 12 och 15 bilar Uppsala. Enligt polisen höll de hastigheten. Tävlingsracet rör sig nu mot södra Sverige.

- Samtliga berörda polismyndigheter i landet är informerade och vi har den beredskap som krävs om någon skulle bryta mot lagen, säger Stockholmspolisens pressinformatör Mats Nylén.

Lurade polisen

Många olika uppgifter om startdatum har kommit fram. Polisen räknade med att starten skulle ske den 27 september.

Men redan vid midnatt kom de första rapporterna om att rallyt redan startat.

Minst sju tävlingsbilar passerade norr om Skellefteå. Men enligt Skellefteåpolisen begick ingen av tävlingsförarna några fartöverträdelser.

Enligt tävlingsarrangörens hemsida måste deltagarna följa respektive lands trafikregler.

- Men ska man följa hastighetsbegränsningarna är det svårt att klara av den sträckan på tre dagar, säger polischef Staffan Bröske vid Norrbottenpolisen.

”Verkar vara lite sent ute”

Polisen fick höra talas om rallyt via tidningen Norra Västerbotten på söndagskvällen. Tanken var att de skulle inleda ett internationellt samarbete för att se till att stoppa eller försvåra tävlingen.

- Tyvärr verkar det som vi var lite sent ute. Nu blir det svårt att effektivt sätta stopp för det här, säger vakthavande befäl Kurt Nilsson.

Ett problem för den svenska polisen är att de bara kan beslagta körkortet från en utländsk förare tillfälligt. Innan personen lämnar landet har de rätt att få tillbaka det.

- Det kan krävas gemensamma beslut i Europa för att komma tillrätta med det.

Andreas Alfredsson, Claes Thunblad