Ny olaglig racingtävling på svenska vägar

Polisen: Vi ska stoppa dem

NYHETER

Till hösten planeras en ny olaglig biltävling genom Sverige.

På tre dagar ska deltagarna ta sig från Nordkap i Norge till Cape Terifa i södra Spanien.

- Tävling på väg är oacceptabelt och vi ska göra allt vi kan för att se till att tävlingen inte kan genomföras, säger Staffan Bröske, beredskapshavande polischef i Norrbotten, till aftonbladet.se.

På valborgsmässoafton i år körde ett hundratal lyxbilar i hög fart på E4 mellan Stockholm och Malmö. Bilarna deltog i den olagliga racingtävlingen Gumball. Flera av förarna stoppades i polisens fartkontroller.

I höst är det dags för en ny illegal tävling.

Tävlingen heter Cape to cape och har holländska arrangörer. Enligt arrangörens hemsida ska ett 30-tal deltagare i två klasser tävla om att på kortast möjliga tid köra från Nordkap i Norge till Cape Terifa på Spaniens sydkust.

Den sammanlagda körsträckan är 5 800 kilometer.

Helst ska den klaras av på tre dagar.

- Ska man följa hastighetsbegränsningarna är det svårt att klara av den sträckan på tre dagar, säger Staffan Bröske.

Polisen fick höra talas om tävlingen på söndagskvällen. Nu ska man börja planera ett internationellt samarbete för att se till att stoppa eller försvåra tävlingen.

Ett problem för den svenska polisen är att de bara kan beslagta körkortet från en utländsk förare tillfälligt. Innan personen lämnar landet har de rätt att få tillbaka det.

- Det kan krävas gemensamma beslut i Europa för att komma tillrätta med det.

Polisen har fått uppgift om att tävlingen startar den 27 september. Men man misstänker att datumet kan vara utsatt för att vilseleda.

- Det kan vara ett spel för gallerierna. Det är inte omöjligt att de genomför tävlingen på en annan dag, säger Staffan Bröske.

- Men så fort vi få indikationer på att något är på gång kommer vi att vara redo.

Andreas Alfredsson