Så dyr är maten i EU

Hela prislistan - land för land

NYHETER

Danmark har den klart dyraste maten i EU.

Det framgår av en stor prisjämförelse som EU-kommissionen låtit göra.

Billigast är maten i Spanien.

Foto: Niklas Modig
Matpriserna varierar kraftigt inom EU. Dyrast är maten i Danmark.

EU-kommissionen har jämfört priserna på mat och andra varor inom EU. Och undersökningen visar på stora prisskillnader mellan medlemsländerna.

I matkorgen plockade man ner följande varor:

1 kg päron

6 ägg

250 gram gouda-ost

2 liter mjölk

500 gram fläskkotlett

1 liter fruktyougurt

250 gram bacon

500 gram lax

250 gram öring

1 kg bananer

500 gram kiwifrukt.

Klart dyrast är maten i Danmark. Där kostar exempelvis potatisen hela 75 procent mer än i övrig EU, och laxen 33 procent mer än EU-genomsnittet. Totalt kostar den danska varukorgen 31 euro, jämfört med 27 euro i Holland och 26 i Sverige.

Och det är skatten som utgör den största delen av prisskillnaden. Om man ser till matpriser utan moms så kostar den danska matkorgen 25 euro - lika mycket som i Holland, Frankrike och Belgien.

Även om inte Sverige toppar listan så är vissa varor rejält mycket dyrare här än i övriga EU. Exempelvis ligger mjölkpriset cirka 60 procent över EU-genomsnittet, fläskotletter 31 procent över genomsnittet och tomater 20 procent över genomsnittet.

När det gäller hemelektronik finns de dyraste varorna i Belgien, Spanien och Sverige. Billiast är hemelektronik i Tyskland.

Inom den här varugruppen varierar priserna till synes utan logik. Exempelvis är en 25-tums TV från Philips är billigast i Sverige, samtidigt som en 14-tums-TV från Sony är dyrast i Sverige.

Här finns dyraste maten

Så mycket kostar matkorgen

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM