Farlig bakterie sprids i maten

Antalet smittade har fördubblats på ett år

NYHETER

Allt fler smittas av den farliga listeria-bakterien.

Dålig hygien är en förklaring.

Livsmedelsverket har hittat bakterien i 29 av 795 prover från livsmedelsföretag som gör pyttipanna, lasagne och annan färdigmat.

De som arbetar inom chark- och färdigmatindustrin måste lära sig rengöra arbetsytorna bättre, konstaterar veterinärinspektör Barbro Ljung vid Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

- Vi kan inte vara nöjda med det vi hittills sett, säger hon.

Redan 1999 avslöjade prover på köttprodukter från de här anläggningarna att det fanns listeria i maten. Förorenade ytor misstänktes vara smittkällan.

Förra året togs därför prover på sådana ytor som maten kommer i direktkontakt med: skivningsmaskiner, transportband och arbetsbänkar.

Kraftig ökning från tidigare år

- Vi tog även prov från golvbrunnar i kylrum där kondensvatten kan tänkas droppa ner på oförpackade matvaror, berättar Barbro Ljung.

Resultaten publiceras i det senaste numret av Livsmedelsverkets nättidning Livstecknet och visar på en betydande ökning jämfört med tidigare år.

Flest bakterier fanns i golvbrunnarna, sedan följde skivningsmaskiner och skärbrädor.

I höst följer Livsmedelsverket upp kontrollen med nya prover som ska ingå i "Riksprojektet listeria 2001". Ett omfattande projekt som ska ta reda på hur vanlig listeriabakterien egentligen är.

Förutom verkets kontroll av livsmedelsindustrin ska samtliga kommuner ta prover på portionsförpackad mat, delikatesser, dessert- och färskost med mera ute i affärerna.

I rökt fisk och dessertostar

Bakgrunden är ett larm från Smittskyddsinstitutet som förra året såg en fördubbling av antalet listeriasmittade i Sverige. Från ett 30-tal fall om året under 1990-talet till 53 fall år 2000.

Exakt hur alla har smittats vet man inte, men listeriautbrott har tidigare spårats till kött- och charkprodukter, rökt och gravad vakuumförpackad fisk, rökta musslor, opastöriserad mjölk och dessertostar.

Av de 94 analyser som kommunerna hittills hunnit skicka in har tre innehållit listeria. Dessa var tagna på pastasallad, gravad regnbåge och kallrökt lax.

Detta är listeria

Caroline Hougner