Präster träffar gerillan i Kongo

NYHETER

Förhandlingarna om gisslan i Kongo fortsätter. I dag träffas representanter från den lokala kyrkan och Mai Mai-gerillan för att försöka komma fram till en lösning.

Rugsten.

- En thailändsk skogsarbetare i gisslan är allvarligt sjuk, säger Mba Fumoja Honoré, en av de lokala präster som förhandlar med gerillan.

Björn Rugsten hålls sedan två veckor fången av Mai Mai-gerillan i nordöstra Kongo tillsammans med 23 thailändare och en kenyan.

De anställda som kidnappades används i en konflikt som handlar om kontroll över markområdena kring Mangina i nordöstra Kongo.

Kryptiska formuleringar

I gårdagens Aftonbladet publicerades ett brev från kidnappade Björn Rugsten till hustrun Cindy. I brevet fanns en formulering som tyddes som "man måste betala för oss" - alltså att kidnapparna eventuellt kunde kräva pengar.

Brevet var skrivet för hand på franska och vissa formuleringar var otydliga, andra felstavade. Brevet översattes av flera tolkar men om formuleringen "betala" säger i dag pastor Mba Fumoja Honoré, som förmedlade brevet, till Aftonbladet:

- Vad Björn Rugsten egentligen säger är att "man måste be för oss".

Pastorn är uppgiven

När Aftonbladet i går talade med pastor Mba Fumoja Honoré berättade han att han var trött och han lät uppgiven.

- Det som är negativt är att trupper från Uganda verkar ha tagit sig in i området. Gör de ett fritagningsförsök med våld kan gisslans liv äventyras, säger Mba Fumoja Honoré.

Zendry Svärdkrona