Äventyret som får Skinnarmo att blekna

Gilles Elkaim färdas i polarinvånarnas spår

NYHETER

PARIS

I kajak är sedan i onsdags i förra veckan fransmannen Gilles Elkaim på väg över det blygrå, iskalla Barents hav - första etappen i en 10 000 kilometer lång polarfärd över isvidderna längs nordvästpassagen.

Det är en färd som tvingar äventyrliga polarrävar att höja ögonbrynen i undran och beundran.

Foto: WWW.ARKTIKA.ORG
Vetenskaplig expedition Fransmannen Gilles Elkaim vill inte bara testa gränserna. Hans färd går också ut på att utforska polarfolkens vandringar.

- Det är en fruktansvärd distans, sa i går kväll den svenske äventyraren Ola Skinnarmo. Min expedition i fjol från Sibirien till Nordpolen var "bara" 1 000 kilometer, en tiondel.

Till detta kommer att Elkaim i sin expedition till äventyret adderar vetenskapliga ambitioner. Elkaim är en 40-årig läkare, som säger sig vara "passionerat intresserad av de arktiska folkens kultur". Han har bakom sig många och äventyrsladdade färder i de flesta av jordens hörn. För polarexpeditionen har han förberett sig i tre år.

- Med min expedition nu, sa Elkaim till franska medier innan han i sin kajak lämnade Nordkap i Norge, vill jag återupprepa inuiters, samojeders, samers och många andra av polarinvånarnas folkvandringar. Jag vill försöka förstå hur det kan ha gått till.

Från kajak till renspann

Elkaim paddlar först till Kolahalvön och fortsätter sedan omväxlande till fots och på skidor, bitvis med snöskoter och till hösten ska han färdas långa sträckor med renspann. Hela tiden har han sällskap av sin lapphund Laika.

Första etappen går till Mezen i nordligaste Ryssland. Där hoppas Elkaim vara den 25 september. Redan de första 3 000 kilometerna beräknas i tid kräv åtta månader. Slutmålet är Berings sund, antingen Sibiriens nordöstligaste udde eller Alaskas västligaste, som ligger ytterligare 7 000 kilometer bort.

Höga isvallar, skört underlag, vakar och isbjörnar hör till farorna. Skinnarmo kommenterade:

- Det hörs att det är en jäkligt häftig tur. Från midnattssol till vinterstormar.

Staffan Heimerson