Polisanställd misstänks ha lämnat ut spaningsregister

NYHETER

En anställd vid polismyndigheten i Dalarna sitter anhållen misstänkt för att ha lämnat ut sekretessbelagda spaningsregister från polisen till en av landets större mc-klubbar.

Han är dessutom misstänkt för narkotikabrott.

- Utredningen är inne i ett känsligt skede, säger Bertil Jansson, informationsvarig vid Dalapolisen.

Vid 22-tiden i går kväll gjorde polisen tillslag mot en beväpnad falubo i 35-års åldern. Mannen greps misstänkt för narkotikabrott och enligt polisen har mannen kopplingar till en av landets större mc-klubbar.

I samband med gripandet greps även den polisanställde, misstänkt för narkotikabrott, brott mot tystnadsplikten, dataintrång och tjänstefel, skriver polismyndigheten i Dalarna i ett pressmeddelande.

Efter förhör med de båda fattades beslut om att att anhålla de båda männen.

Det är ännu oklart om den polisanställde har någon direkt koppling till mc-klubben. Men vid husrannsakan i den 35-åriga mannens bostad fann polisen förutom narkotika även utdrag ur sekretessbelagt spaningsregister från polisen. Misstankarna pekar mot den nu anhållne tjänstemannen vid Dalapolisen. Han har nu stängts av från sitt arbete inom polisen.

”Utredningen i ett känsligt läge”

- Utredningsarbetet har precis startat och är inne i ett mycket känsligt läge. Därför kan jag inte ge ut några detaljer, säger Bertil Jansson, informationsansvarig vid polisen i Dalarna till aftonbladet.se.

Den tillförordnade polismästaren, Maria Oswaldson, har informerats om misstankarna mot den anställda och säger att hon ser mycket allvarligt på det inträffade.

''Det är allvarligt att en av de stora mc-klubbarna har så starka kopplingar till Dalarna som nu synes vara fallet. Vi har tidigare fått sådana signaler och det är beklagligt att den bilden nu stärks'', säger hon i en kommentar, enligt TT.

Hon säger vidare att det mest besvärande är att en anställd, i ansvarsfull befattning, misstänks för narkotikabrott samt för att ha missbrukat sitt förtroende när det gäller känslig information. Maria Oswaldson ska under veckan begära en översyn säkerhetsrutinerna vid polismyndigheten.

Claes Thunblad